News55

Här är årets surströmmingsvinnare!

Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 14 aug. 2018Publicerad: 14 aug. 2018

I morron är det dags för den enda matpremiär som finns kvar: surströmmingen. Redan här kan du läsa om årets bästa!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla gastronomiska starttider har ju raderats numera: julborden dukas fram i oktober-november, kräftorna säljs året runt, semlorna dyker upp före nyår (inget fel i det!) och påskmusten finns i hyllorna från februari till maj.

Men surströmmingen släpps fortfarande tredje torsdagen i augusti, det är en överenskommelse som producenterna och handeln fortfarande – i  stort sett – håller fast vid.

Nå, en liten tjuvstart må väl vara tillåten… Jag begick den i kväll.

Surströmmingsakademien i samarbete med matdrottningen Christina Möller bjöd på blindtest av nio märken på Gubbhyllan på Skansen. Doften lär ha känts ända upp till allsången.

Och smaken var det inget snack om: årets särklassiga vinnare – av de testade sorterna – heter Rovögern.

Hade aldrig hört talas om den. Men Rovögern ligger i Täfteå utanför Umeå, och salteriet drivs av tre f.d. fiskardrängar, som för bara några år sen bestämde sig för att på sin fritid försöka tillverka surströmming.

450 burkar blev det första året, 2012. Resultatet blev så bra att man körde vidare. Året efter kom man upp i 2.000 burkar. Men tre år senare, 2016, tvingades man kassera hela årsproduktionen, 3.500  burkar, resultatet blev inte bra.

ANNONS

Men nu – vilken revansch! Alla vi i årets smakpanel på Skansen höjde Rovögern till skyarna. Kolla den nöjda minen hos Carl Jan Granqvist, som smörjer kråset tillsammans med Christina Möller:

Carl Jan vore inte Carl Jan om han inte lanserade ett alternativ till öl och snaps som surströmmingsdryck (det enda tänkbara för många av oss):

-Prova en torr fino sherry! De komplexa jästtonerna från den långa lagringen tar verkligen surströmmingen till oanade höjder!

-Eller varför inte en smakrik champagne, som Louis Roederer. Vill man hålla nere kostnaden kan man tänka sig en Cave de la Reine Jeanne Blanc Extra Brut, ett långlagrat mousserande vin med generös och fruktintensiv smak.

Nå – på Skansen drack vi bira. Bryggmästaren Johan Spendrup förespråkade en mustig porter till surströmmingen, själv släpper jag gärna taget om en kall, ljus lager.

Vinnarsuringen från Rovögern finns inte att få tag i överallt, den kommer ju från en mycket liten producent, men bor man i Västerbotten eller Mälardalen kan man hitta den, bl.a. på större COOP-butiker. Och kanske fler ställen. Och hyllorna i landets matbutiker fylls just nu av många andra goda märken: tvåa i testet kom Hållstrands, trea Röda Ulven och fyra Mannerströms. Men skillnaderna var små, och det finns ju ytterligare sorter att sätta tänderna i.

Själv drar jag till Kallax och ett hejdundrande premiärkalas i morron. Bloggrapport följer!

ANNONS

Och mer om skansenprovningen skriver Aftonbladets matredaktör Jon Hansson i helgens tidning. Så här glad blev han när han fick en tunnbrödsmacka med ljuvlig mandelpotatis, lök, dill och surströmmingsfiléer, ett perfekt sätt att servera surströmming på:

 

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Experten förklarar: Räntor – det här gäller nu

Bostadsmarknaden är i ständig förändring och påverkas av allt från räntor till ekonomiska prognoser och hushållens framtidstro. Med bostadsmarknaden i fokus och spekulationer om sjunkande styrränta till 1,5 procent under nästa år, väcks frågor om hur detta påverkar både köpare och räntor. Helena Bornevall, makroekonom på Handelsbanken, gav oss en inblick i den rådande situationen […]