Syftet är att ta hand om sig och vara hälsosam. Men du kan samtidigt utsätta dig för mindre angenäma saker.
Mest läst i kategorin
Yogamatta är något som är populärt att använda som underlag på träningen. Men en smutsig, varm och fuktig matta är också en riktig tillväxtzon för många organismer, så som många olika bakterier, mögel och svamptillväxt. Delas mattan dessutom med andra kan den lätt bli grogrund och smittohärd för vanliga hudåkommor som ringorm, fotsvamp och fotvårtor. Det skriver MåBra.
Likaså stafylokocker som finns naturligt på huden, men som kan orsaka olika sorters infekterade blöder om de kommer in i exempelvis småsår. I värsta fall kan detta leda till värre konsekvenser.
Så rådet är, enligt MåBra, att alltid ha för vana att torka av yogamattan med antibakteriell spray efter varje gång som du använt den. Och framförallt att se till att den torkar ordentligt innan du rullar ihop den. Annars kan det bildas mögel och dålig lukt, framförallt i den typ av mattor som har en struktor och små gropar för bättre fäste.
Att lägga en handduk på mattan när du använder den är ett bra knep för att minska antalet bakterier på själva mattan. Om du har en tunn PVC-matta kan de oftast tvättas i maskin i 30 grader utan centrifugering om det framgår av tvättråden.
De flesta yogamattor mår bäst av att regelbundet torkas av med en fuktig trasa och gärna några droppar antibakteriell spray eller såpa, som med sitt låga PH-värde dödar bakterier.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.