News55

Här är misstaget många gör i sommar

Sommaren är njutbar, men det gäller i vissa avseenden att vara försiktig. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 13 juli 2023Publicerad: 13 juli 2023

Sommaren är starkt förknippad med vissa saker. Men det finns något som vi gjorde bäst att låta bli.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Att vistas i solen för att bli brun är något som vi borde förhålla oss till på ett annat sätt, enligt doktorerna Lykke Back och Marta Lasowski, skriver MåBra.

Hudcancerfallen i Sverige har under de senaste åren ökat markant. Den allvarligaste hudcancerformen, melanom, med cirka 40 procent de senaste tio åren.

– Övrig hudcancer, däribland skivepitelcancer och basalcellscancer, har ökat med 60 procent under samma tid. Hudcancer är en av våra vanligaste cancerformer, och vi är snart i nivå med Australien och Nya Zeeland, säger Lykke Barck, till MåBra.

Måste ändra idealet

Det enkla och enda svaret på hur man solar säkert är enligt Lykke Barck:

– Man solar inte alls. Ordet ”sola” borde utrotas. Många solar för att de vill bli bruna, men det finns jättemånga bra brun-utan-sol-produkter. Det viktigaste av allt är: Sola inte, säger hon och fortsätter:

– Det är jättebra att vara ute på sommaren, massa hälsovinster: Man rör på sig, träffar folk utomhus och får frisk luft, men man ska inte sola för att bli brun. Man måste ändra idealet där. Det är inte hälsosamt att se solbränd ut, menar hon.

ANNONS

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

ANNONS

En bägare

Personer med ljus hudtyp, rödhåriga och fräkniga är högriskpersoner för att drabbas av hudcancer. Men även ärftlighet spelar roll och om man har dämpat immunförsvar, till exempel till följd av en organtransplantation.

Hur mycket UV-strålning en person tål är individuellt.

– Man kan likna det vid en bägare. Och när den bägaren är full med hur mycket UV-strålning man tål, då får man sina solskador och hudcancer. Den bägaren är olika stor beroende på hudtyp, hur mycket man exponerats för solens skadliga UV-strålar och ärftlig benägenhet, säger Lykke Barck.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]