Krigstider omfattar enorma grymheter som inte kan mätas med något annat, för vad skulle man kunna mäta dem i? På Dödens ö utspelades grymma experiment.
Mest läst i kategorin
Båda världskrigen orsakade lidanden bortom lidandets gräns och nazisternas outgtundliga våld har förintat familjer och påverkat generationer av efterlevande. Nazisterna var dock inte de enda som använde sig av grymma experiment och metoder.
På 60-talet beslutade BBC att undersöka ett antal hemligstämplade rapporter om experiment som ska ha ägt rum längs med Skotlands kust och orsakat kontaminering och massdöd bland lokal kreatur.
– Skådeplatsen kallas “Dödens ö” i folkmun eller bara “Den mystiska ön” rapporterade en gång BBC-reportern Fyfe Robertson när han besökte ön Gruinard.
Vetenskapsmän med hemlighetsmakeri
Tre år in på andra världskriget, 1942, anlände plötsligt en grupp vetenskapsmän till det som skulle bli dödens ö för att ägna sig åt lokala experiment.
Det blev ett stort hemlighetsmakeri kring deras verksamhet som berörde landets högsta säkerhet. Än idag verkar allt detta fördunklat.
Det var svårt för Robertson att reda ut vad som verkligen hänt – projektet var ju fortfarande säkerhetsklassat på 60-talet. Först 1997 offentliggjordes sanningen och berättelsen filmatiserades.
Orsaken till att hemlighetsstämpeln hävdes har ännu inte framkommit, men det kan ha miljötekniska förklaringar.
Senaste nytt
Sanningen om dödens ö
Sanningen är att den brittiska armén arbetade med att få fram biologiska vapen med mjältbrandsbakterier för att slå ut stora delar av Tysklands köttproduktion – likaså dess befolkning.
På grund av de allierades framryckningar förverkligades aldrig planerna som gick ut på att kontaminera en stor mängd linfrökakor som skulle släppas med hjälp av flygplan över betesmarker i Tyskland för att smitta ner boskap.
Från boskap skulle mjältbrandssporerna sedan spridas vidare till människor. Naturligt och enkelt med katastrofala följder.
Experimentet som orsakade massdöd
Symptomen kommer först efter en längre tid, men när så sker, blir lidandet fruktansvärt med döden som säker utgång.
På lokal nivå – på döden ö – Gruinard Island, gjordes lokala experiment för att studera dödligheten bland boskap när mjältbrandssporerna spreds över den obebodda ön.
De ditforslade boskapen blev försökskaniner i ett av de grymmare experimenten i modern tid.
En annan del av experimentet bestod i att studera om mjältbrandsbakterien kunde överleva iscensatta explosioner. Det visade sig att det är i princip omöjligt att utrota den – även med explosioner.
Dödens ö var en militär operation
Projektet, kallat Operation Vegetarian, hade startat under Paul Fildes, chef för biologiavdelningen vid Porton Down, en militär anläggning i Wiltshire, England, vilken existerar än i dag.
Några av dessa experiment bevittnades av lokala torpare som såg de drivande molnen av mjältbrandssporer över ön – mjältbrandsbakterier omvandlas till sporer i kontakt med syre.
1975 beslutades om en konvention mot biologiska vapen, som förbjuder all användning, produktion eller lagring av dem.
Sanerat efter 48 år av kontaminering
Ett flertal misslyckade försök att sanera Gruinard Island gjordes – mjältbrandsbakterier söker sig långt ner i marken där de ligger väl skyddade, och i oåtkomligt tillstånd.
Många år år senare, 1990, återvände forskare för nya saneringsinsatser. Denna gång blötllades ön i en blandning av havsvatten och formaldehyd, vilket slutligen hjälpte.
Kontaminerad jord schaktades också bort och idag har Gruinard Island varit mjältbrandfri i 34 år.
Läs även Historiska skeppsvrak från andra världskriget
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55