News55

Historisk motion från fyra partier: "Ner med monarkin"

Artikelbild
STOCKHOLM 20150915
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 05 okt. 2015Publicerad: 05 okt. 2015

"Avskaffa monarkin" - det kräver nu representanter för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet i en gemensam motion till riksdagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett pressmeddelande som Expressen var först med att rapporterar om skriver en av motionens författare, riksdagsledamoten Yasmine Larsson (s), att monarkin är en kvarleva från en tid då Sverige inte var en demokrati.

–Den står för en ytterst förlegad syn på att en familj i Sverige anses vara högre uppsatt och mer värd än andra, skriver Yasmine Larsson.

Motionen om monarkins avskaffande är historisk såtillvida att den är författad av ledamöter från hela fyra riksdagspartier – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet.

LÄS MER: Öppet brev till Chris O’Neill

Medlemsrusning till Republikanska föreningen

Yasmine Larsson (s) är även ordförande i Republikanska föreningen där man sedan snart 20 år har kämpat för att Sverige ska avskaffa monarkin som statsskick och istället införa republik. Föreningens medlemsantal har på senare tid ökat kraftigt och man har nu 11 000 medlemmar. Det är särskilt i samband med kungabröllop och dop som medlemsansökningarna brukar skjuta i höjden.

I motionen om monarkins avskaffande skriver de fyra riksdagsledamoterna bland annat “Vi i Sverige har länge kämpat för jämlikhet och det har skapat ett samhälle där framgång bygger på individens egna meriter snarare än på privilegier och släktskap. Vårt statsskick innebär dock fortfarande att landets högsta offentliga ämbete, det som statschef, går i arv inom en utvald familj. Monarkin går inte att förena med demokrati, jämlikhet och medborgerliga rättigheter. Vi menar att rätten att representera Sverige inte ska kunna ärvas. Den kan enbart ges genom demokratiska processer.”

      LÄS MER: Kritik mot kungens pengahemligheter

ANNONS

Utöver Larsson står även riksdagsledamöterna Maria Weimer (fp), Niclas Malmberg (mp) och Mia Sydow Mölleby (v) bakom motionen.

–Det är bara genom att sträcka oss över partigränserna som vi kan åstadkomma en förändring i vårt statskick, skriver Maria Weimer (fp) i pressmeddelandet där även Niclas Malmberg (mp) uttalar sig:

–Det har nu gått över 40 år sedan Torekovkompromissen träffades, med dess innebörd att monarkin behölls men utan konstitutionell makt. Kompromissen var vad som var möjligt att åstadkomma då, men 13 riksdagsval senare och med helt nya generationer av parlamentariker, måste vi nu kunna gå vidare och få bort denna rest av ett fördemokratiskt statsskick.

“Kungahuset är en medeltida rest”

Riksdagsledamot Hillevi Larsson (s) har även hon skrivit ett flertal motioner om monarkins otidsenlighet, bland annat om att det behövs ökad insyn i kungahusets finanser. I förra veckan utvecklade hon detta för News55 i samband med att hovet krävt ökat apanage på 135 miljoner kronor för nästkommande år:

– Kungahuset är en anakronism i vårt moderna samhälle, en medeltida rest där rollen som statschef går i arv, där man inte har religionsfrihet och där kungen har åtalsimmunitet.

LÄS MER: SVT ångrar sig – sänder prins Nicolas dop

– Jag tror att vi har kungahuset kvar i minst tio år till, fortsätter Hillevi Larsson (s). Men därefter skulle det kunna hända saker om stödet sjunker i samma takt som hittills. Det kan så småningom leda till en folkomröstning där monarkin röstas ner.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS