News55

Smutsigt handfat kan göra dig sjuk

Ett handfat. Forskare har hittat skrämmande många farliga bakterier i prover från handfat, både i människors hem och på sjukhus
Forskare har hittat skrämmande många farliga bakterier i prover från handfat, både i människors hem och på sjukhus. (Foto: TT/Leif R Jansson/Scanpis)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 sep. 2024Publicerad: 10 sep. 2024

Nu börjar snart influensasäsongen och covid sprids fortfarande så kanske tvättar du händerna oftare än vanligt, men hur ofta tvättar du ditt handfat?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En studie från Flinders University i Australien antyder att handfat, både på sjukhus och hemma, kan vara en grogrund för patogener som kan orsaka sårinfektioner och sjukdomar som lunginflammation och legionärssjukan, det skriver Fortune

“Denna forskning visar att handfat kan spela en betydande och underskattad roll vid vårdrelaterade infektioner”, säger Harriet Whiley, docent i miljöhälsa vid Flinders College of Science and Engineering, i ett pressmeddelande om forskningen.

Hon säger vidare att utöver det hade handfat i bostäder inte bara ett högre antal legionellabakterier jämfört med handfat på sjukhus, de hade också ett mer varierat bakteriesamhälle.

Slemmig beläggning av bakterier

Den slemmiga beläggning som byggs upp på ett handfats avlopp, kanter och kranars bottnar är långt ifrån ofarlig.

Den består av ett tunt lager av bakterier och kallas för biofilm, och kan utgöra en risk för folkhälsan.

Handfat är en erkänd källa till vårdrelaterade infektioner, som enligt Världshälsoorganisationen globalt påverkar 7 procent av sjukhuspatienter som är höginkomsttagare och 15 procent av patienter med låg- och medelinkomst. 

ANNONS

Prover från handfat

ANNONS

I den australiska studien försökte forskare utforska den bakteriella mångfalden av biofilmen i handfat både i människors hem och på sjukhus.

Forskarna analyserade 40 biofilms-prover som hade samlats in från kranar och avlopp från nio sjukhushandfat i New South Wales och elva handfat i bostäder i södra Australien. 

I bostäderna samlades prover från handfat i badrummet in och från sjukhus hämtades prover från patienters eget badrum, från handfat i gemensamma utrymmen och från handfat i personalrum.

De hittade Legionella som orsakar legionärssjukan samt över ett dussin potentiellt patogena bakterier bland annat Staphylococcus, som orsakar infektioner, Vibrio cholerae, som orsakar kolera och Vibrio vulnificus som orsakar sällsynta köttätande infektioner. 

Vissa av de identifierade bakterierna finns vanligtvis inte i vatten. 

Mer bakterier i hemmen

Handfaten i bostäder hade betydligt högre förekomster av sju typer av potentiellt patogena eller frätande bakterier.

“Detta utgör en risk för patienter som får hälsovård i hemmet, vilket har dykt upp som ett alternativ till omfattande slutenvårdsvistelser för att minska belastningen på hälso- och sjukvårdssystemet”, säger forskaren och doktorandkandidaten Claire Hayward i pressmeddelandet.

ANNONS

På sjukhus rengörs handfat rutinmässigt, men hur ofta rengör vi våra handfat hemma?

Rengöring

Om du tvättar händerna före varje måltid och efter varje toalettbesök utsätter du ditt handfat för en massa bakterier. Så här kan du rengöra, sterilisera och desinficera du ditt handfat.

För att noggrant tvätta hårda ytor, som handfat och diskhoar, behövs, enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, en process i tre steg som alltid bör ske i följande ordning:

Rengöring med tvål eller rengöringsmedel och vatten, för att skrubba, tvätta och skölja, tar fysiskt bort det mesta av smuts, bakterier och orenheter och bör göras regelbundet

Sterilisering och desinficering

Sterilisering minskar antalet bakterier till nivåer som anses säkra. Du kan använda svagare blekmedel eller desinficerande spray.

Sterilisera handfatet och andra ytor och föremål som kommer i kontakt med munnar, som bänkskivor och andra ytor där du hanterar mat.

ANNONS

Desinficering dödar kvarvarande bakterier, vilket ytterligare minskar risken för spridning av sjukdomar

Använd ett godkänt desinfektionsmedel eller en starkare blekmedelslösning.

Desinficera ytor när någon är sjuk, eller om någon har ett försvagat immunförsvar och därmed löper större risk att bli sjuk.

Rengör vattenflaskan – annars frodas bakterierna

Carl Behnke, docent vid Purdue University, upptäckte bakterier på insidan av sin vattenflaska och insåg han att han inte rengjorde den så noggrant.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS