News55

Inför vuxna förkortningar på internet

Jennifer Bark
Jennifer Bark
Uppdaterad: 21 aug. 2015Publicerad: 21 aug. 2015

Känner du dig vilsen när det skrivs "LOL" och "OMG"? Du är inte ensam. Men nu finns akronymerna för oss som passerat tonåren. Copywritern Ulrika Good vet hur du skriver "Dra på trissor", "Herre min skapare" och andra användbara uttryck i kortform.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För fyra år sedan skrev copywritern Ulrika Good, 50, blogginlägget  ”Akronymer för den mogne internetanvändaren”, apropå att internet då plötsligt blivit en plats för alla. Även för dem över 15 alltså.

“Det var länge sedan internet var en plats för Joltcoladrickande tonåringar med sociala störningar och ett internt kodspråk som ingen över tjugo förstod sig på. För varje dag går nätanvändande allt längre upp i åldrarna och Facebook är numera lika mycket ett forum för PRO-medlemmar som för EMD-anhängare” står det i blogginlägget.

      LÄS MER: Tonårspanelen: ”Inför en övre åldersgräns på Facebook”

Därefter föreslog Ulrika Good att man borde införa “ett batteri av vuxna, inhemska förkortningar som passar för oss lite mer mogna nätbrukare”, som komplement till ungdomarnas OMG (Oh My God), WTF (What The Fuck) och LOL (Laugh Out Loud).

På listan av akronymer hon föreslog återfinns till exempel “KIK” (Kors i Krösamoset) och “KSK” (Klart Som Korvspad).

Plötsligt kändes internet pubertalt

Nyligen var det någon som snappade upp Ulrikas gamla blogginlägg och skickade in det till en tidning som publicerade. Därefter har det ånyo börjat spridas i sociala medier och somliga kallar Ulrika Good för ett geni.

– Oj, kul att det börjat cirkulera igen! säger Ulrika Good när News55 ringer upp henne.

ANNONS

– När jag skrev det, 2011, höll internet på att gå över från att vara en ungdomsgrej till något för alla. Då kändes plötsligt mycket på nätet väldigt pubertalt, fortsätter Ulrika Good.

Själv är hon och har länge varit aktiv i sociala medier, och tycker sig i dag se en stor skillnad.

– Alla röster och demografier hörs och syns i dag, till exempel på Facebook. Förr var det mest en arena för journalister, reklamfolk och tekniskt intresserade. Samt ungdomar förstås.

       LÄS MER: Dampanelen: ”Vi går igång på Facebook likes”

Den äldre generationen förhöll sig länge skeptiska mot sociala medier, menar Ulrika Good. Men nu har de upptäckt och utnyttjar fördelarna fullt ut. Med det sagt tror hon fortfarande att många känner sig lite ”borta” på internet.

– Väldigt många ser nog frågande ut och har inte fullt ut anammat de beteenden och språk som förekommer i sociala medier. Vi som passerat 50-strecket vill ju gärna använda punkt och skiljetecken.

Ulrika Good tror inte att de som en gång lärt sig att alltid använda punkt kommer att sluta med det. Men på samma sätt tror hon att dagens ungdomar fortfarande kommer att skriva ”LOL” och ”WTF” när de når högre åldersskikt.

Älskar språkets utveckling

ANNONS

Språkets ständiga utveckling är också något Ulrika Good förordar.

– Som copywriter är jag givetvis mån om språket, men jag är inte konserverande på något sätt. Jag älskar twister och förändringar i språket, allt som håller det levande.

Själv är Ulrika restriktiv med akronymer som ”LOL”. Då gör hon hellre en smiley (symbolen för glad gubbe). Däremot tycker hon absolut att alla ska prova på att skriva LOL, eller vad det nu är som känns nytt och främmande.

– Man blir överrumplad över vilken ålder man plötsligt befinner sig i. När man var 20 tyckte man 50-åringar var från en annan planet. Men åldern går inte att undvika –  det viktigaste tycker jag är att hålla sig ung i skallen. Det gör man genom att våga säga ja till saker och prova på nytt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]