News55

Ingen vårdare hörde den demente mannens rop på hjälp - fick skållhett vatten över sig

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 12 jan. 2016Publicerad: 12 jan. 2016

Mannen lämnades själv i ett rum framför ett handfat med rinnande vatten. Men vattnet rann över och skållade mannens ben som trots rop på hjälp inte hördes av personalen. Mannen avled två veckor senare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den demente mannen hade varit inlagd i några dygn på Hallands sjukhus Varberg på grund av en bäckenfraktur. Vårdavdelningen var fullbelagd med 25 patienter den aktuella dagen och många av dem var i behov av omvårdnad i samband med att de skulle sköta sin hygien på morgonen, detta står i ett beslut av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som nu kritiserar vårdgivaren.

Lämnades i rullstol vid handfatet

Eftersom mannen tidigare hade klarat av att sköta sin hygien satte personalen honom i en rullstol vid ett handfat och lämnade därefter rummet. Men tvättlappar hade täppt till avloppet och handfatet svämmade över. När mannen ropade på hjälp hörde inte personalen honom då de befann sig i ett avgränsande rum.

Tredje gradens brännskada

Vattnet som rann över mannen hade temperaturen 61 grader och han fick tredje gradens brännskada på benet. Huden lossnade vilket ledde till en infektion. Två veckor senare avled mannen men sjukhuset säger till News55 att dödsorsaken inte berodde på brännskadorna.

– Så var inte fallet utan patienten avled småningom av annat skäl, säger Christer Allenmark, chefläkare vid Hallands sjukhus, till News55.

– Det var ju en väldigt olycklig händelse som vi dock bedömde vara svår att förutse. Jag känner inte till att vi haft någon liknande händelse tidigare. I den analys av händelsen som genomfördes konstaterade man att man hade gjort en bedömning av patientens förmåga att tvätta sig själv och ansett att patienten skulle klara detta, vilket han också gjorde i flera dagar innan händelsen, säger han.

Får kritik av IVO

IVO kritiserar vårdgivaren för flera brister i fallet, bland annat för att inte ha vidtagit de åtgärder som behövs för att förebygga att patienter drabbas av vårdskador. Det saknades vattenavrinningsskydd i tvättstället och det saknades även åtgärder för att förhindra att patienter skadades av det varma vattnet.

Vårdgivaren gjorde inte heller någon lex Maria-anmälan efter det inträffade, trots att att händelsen var att betrakta som en allvarlig vårdskada.
Enligt Christer Allenmark undersöktes temperaturnivån i kranvattnet och man fann att det låg inom riktvärdet.
– Informationen om händelsen har spridits över sjukhuset för att poängtera att detta kan hända och att man måste vara noggrann när det gäller bedömningen av patienters förmåga att sköta sin hygien på egen hand, säger han.
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS