News55

Jan Eliasson: Jag har med mig flera hundra år av längtan och drömmar

Artikelbild
STOCKHOLM 2012-06-15
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 12 nov. 2015Publicerad: 12 nov. 2015

I kommande tv-serien "Köttberget checkar ut" berättar Jan Eliasson för Claes Elfsberg om hur han som barn förödmjukades av lärarna för att han kom från ett fattigt arbetarhem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På söndag är det premiär för tv-serien “Köttberget checkar ut” där Claes Elfsberg träffar ett antal välkända fyrtiotalister för att prata om generationen som fick allt, vad de åstadkom och vad de ställde till med. En av personerna som intervjuas av Claes Elfsberg – själv fyrtiotalist med 40 år i tv bakom sig – är Jan Eliasson, vice generalsekreterare för FN. I premiäravsnittet berättar Eliasson bland annat om den klassresa han gjort från barndomen i stadsdelen Kålltorp i Göteborg.

      LÄS MER: Dokumentär om Leif GW Perssons klassresa

”Jag har med mig flera hundra år av längtan”

– Det var en arbetarklassmiljö. Pappa hade jobbat på SKF och mamma var hemsömmerska. Vi bodde i en etta i en uppgång som var precis samma som fiskaffären. Min mamma charmade alltid fiskhandlaren och vi åt ganska sen middag för hon väntade till affären skulle stänga. Fiskhandlaren ville aldrig sälja gammal fisk så jag vet inte hur mycket torsk och vitling och makrill som jag har ätit.

Jan Eliasson berättar i programmet om känslan av att lyckas på ett sätt som ingen i släkten tidigare gjort (”Jag har med mig flera hundra år av längtan och drömmar hos alla dem som föregick mig både på mammas och pappas sida”) och hur han ofta påmindes i skolan om sin bakgrund och hur orättvist även lärare kunde bete sig mot skolans fattigare elever.

      LÄS MER: Jan Eliasson hoppfull om Syrien

Förödmjukades i skolan

– Det var ju några förödmjukande moment som man fick vara med om, som att begära sänkt terminsavgift. Och ännu värre, det som jag aldrig glömmer, det var att vi fick något slags subventionering av lunchen medan de andra fick betala en viss summa. De som var i samma situation som jag fick en liten grön lapp som vi skulle lämna fram och som gjorde att vi inte behövde betala. Och det tyckte jag var så förödmjukande att behöva göra.

ANNONS

– En gång fick vi en fruktansvärd makaronpudding, och jag kunde bara inte äta den. Och läraren, vars namn jag som tur är har glömt, kom fram till mig: ”Nu ska du äta upp det här, du som inte ens har betalt för maten!” Det är ett sådant där minne man har som gör att man får lite energi att gå vidare.

– Om man tror på alla människors lika värde så blir det lättare.

“Köttberget checkar ut” sänds i SVT2 med start söndag 15 oktober kl 20.00

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS