Maten på två äldreboenden i Aneby och Vaggeryd är oätlig, överstekt och smaklös enligt SPF Seniorerna i Jönköping. – Det här är en förolämpning, säger Lars-Erik Fälth (C), kommunalråd i Aneby.
Mest läst i kategorin
SPF Seniorerna i Jönköpings län testar och betygsätter sedan flera år maten på länets boenden. Nyligen presenterades den senaste testrundan – och kvaliteten varierar stort. Två boenden utmärkte sig som extra dåliga när det kom till maten som man serverade till de äldre och fick betyget 1 av testätarna.
På Druvans trygghetsboende i Aneby serverades vid testtillfället strömming med potatismos. Fisken var överstekt och tillagad dagen innan och var enligt matpatrullen smaklös och torr.
Någon alternativrätt erbjuds inte på Druvan trots att det är ett stort äldreboende, något som enligt matpatrullens Curt Carlqvist bidrog till bottenbetyget. Man konstaterar även att mycket av det som serveras är halvfabrikat som förstekt fläsk, köpta pannkakor, raggmunk och köttbullar.
LÄS MER: Politiker testade hemtjänstmat – åt biff när de äldre fick pölsa
Kommunalrådet i Aneby: “Jag betraktar det här som en förlämpning”
Lars-Erik Fälth (C) är kommunalråd i Aneby kommun och hävdar att matpatrullen redan innan de provätit bestämt sig för att inte tycka om maten. Anledning är enligt Fälth att patrullen tidigare sagt sig ogilla tillagningsmetoden ”Cook and chill” som innebär att man i förväg tillagar maten för att sedan kyla ner den till några få plusgrader och sedan åter värms upp inför servering.
– Ska man göra ett sådant här test ska det göras som ett blindtest, säger Lars-Erik Fälth till News55.
– Jag betraktar det här som en förolämpning. Efter att matpatrullen ätit har de sagt till personalen att den var oätlig. Jag har själv ätit av maten på Druvan och den är helt utmärkt. Att det sedan bara finns en rätt är väl som det är.
Vad menar du med att det är som det är?
– Det handlar ju om pengar och hela paketet. Men vi funderar på att börja jobba med två rätter.
När kan det komma att genomföras?
– Det vågar jag inte säga.
LÄS MER: Segt kött nära ta livet av äldre
Kommunalrådet i Vaggeryd: “Vi serverar fantastiskt bra mat”
Ett annat boende som fått bottenbetyg av SPF Seniorerna i Jönköping är Furugården i Vaggeryd. Vid testtillfället serverades sprödbakad hokifilé som fick omdömet ”oätlig, sammanpressad fiskråvara med tjock panering”. Generellt serveras väldigt mycket halv- och helfabrikat och av efterrätterna gäller det hela 90%.
Allan Ragnarsson (M) är kommunalråd i Vaggeryd:
– Jag tycker att det är ett väldigt dåligt statistikunderlag där man slår ner på en enda dag. Vi serverar fantastiskt bra mat där 40% är ekologisk, säger Allan Ragnarsson till News55.
Men att det är ekologiskt innebär ju inte per automatik att det smakar bra?
– Nej, det säger ju egentligen ingenting om smaken. Men jag äter själv ibland i skolbespisningen vars mat kommer från samma kök som Furugårdens och jag känner inte alls igen bilden som SPF Seniorerna ger.
Så det blir inga åtgärder från er sida efter den svidande kritiken?
– Det kan jag inte svara på nu.
Men det är inte bara dålig smak som gäller på äldreboendena i Jönköpings län. Bäst mat serveras enligt SPF Seniorernas matpatrull i Habo, Vetlanda och Värnamo. Särskilt Habo utmärker sig enligt SPF Seniorerna genom smak, kvalitet och ett varierat utbud av alternativa rätter.
– Habo serverar utomordentligt fin mat. Men Vetlandas mat är också helt suverän, säger Curt Carlqvist till Värnamo Nyheter.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
RS-virus: Högre risk för äldre att bli allvarligt sjuka
RS-virus kan orsaka allvarlig sjukdom hos äldre. Här får du veta hur du kan minska riskerna och skydda dina nära under säsongen för luftvägsvirus.
Fem klick till signatur med Visma Sign
Visma Sign tar dig hela vägen från smidig e-signering till säker avtalshantering.