Det här skrämmer svenskar mellan 70 och 80 års ålder mest.
Mest läst i kategorin
Ormar, spindlar och råttor – det är vad äldre svenskar har mest fobi för. En avhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg visar att mer än hälften av alla svenskar mellan 70 och 80 års ålder lider av någon form av fobi. Fler kvinnor än män är drabbade.
Utöver diverse kryp är fobier för olika naturfenomen relativt vanligt, som åska, stormar, höga höjder och djupt vatten. Dessa förekommer i ungefär 40% av fallen, därefter kommer fobier för situationer som att åka hiss, flyga eller fobi för trånga utrymmen. Knappt var tionde person som deltog i studien hade fobier för blod, sprutor och tandläkare.
Många har flera fobier samtidigt
Ofta har samma person flera typer av fobier, särskilt de som har svåra fobier.
– Men bara en minoritet har så svåra fobier att man kan tala om ett sjukdomstillstånd, säger Robert Sigström, forskare vid Sahlgrenska akademin.
Fobier tillhör de vanligaste psykiatriska sjukdomstillstånden i befolkningen men väldigt få söker behandling trots att det finns hjälp att få. Just för att långt ifrån alla med psykisk ohälsa söker sig till vården valde Robert Sigström att genomföra denna studie av den allmäna befolkningen då det anses vara bästa sättet att ta reda på hur utbredd psykisk ohälsa egentligen är.
Depression vanligt bland fobiker
– Eftersom en effektiv behandling finns, i form av beteendeterapi, bör framtida forskning besvara mer i detalj hur fobier påverkar äldre människors liv och vad som gör att så få söker behandling, säger Robert Sigström.
När personer med svåra fobier följdes fram till 79 års ålder visade det sig att majoriteten hade kvar sin fobi, men att den oftast blev mindre svår. Mer än hälften av de 70-åringar som följdes upp hade också depression i någon grad. Men medan studien visar hur fobierna blev mindre svåra med tiden så förvärrades istället depressionerna för många av de äldre.
– Fyra av tio med egentlig depression vid 75 och 79 års ålder hade mild depression när de var 70 år, vilket innebär att insatser för personer med mild depression potentiellt skulle kunna förebygga många svårare depressioner hos äldre, säger Robert Sigström.