News55

Olivolja, rena livselixiret för seniorer?

Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 12 juni 2018Publicerad: 12 juni 2018

Olivoljekungen Fernando di Luca höjer ett glas bärnstensfärgad olivolja, sniffar, smakar, böjer sig fram och försäkrar: -Det här är oerhört viktigt för seniorer. Är olivolja alltså rena livselixiret?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

1961 lämnade 24-årige Fernando Italien på sin skoter och for till Sverige. Resan tog nästan en vecka. I dag är han 82 och ör fortfarande djupt involverad i familjeföretaget som han byggt upp här. Vital och engagerad som få. Är det olivoljans förtjänst?

Häromdan fick jag komma på en privat olivoljeprovning hos Fernando och fick höra honom tala med passion om oljans alla hälsofördelar.

Om det visste vi ingenting när vi var unga. Då fanns olivolja bara på apotek och användes som laxermedel.

Fortfarande är vi för dåliga i ämnet, menar Fernando:

-Det händer inte mycket. Vi konsumerar en liter olivolja per person och år i Sverige. Det är alldeles för lite, särskilt om man än pensionär.

Vetenskapen är rätt enig om att olivolja med sitt innehåll av bl.a. ämnet polyfenoler dämpar inflammationer, minskar risken för blodproppar och vissa cancerformer, bromsar cellernas åldrande, lindrar reumatism och eventuellt minskar risken för alzheimer. Bland annat.

Den finaste oljan är den kallpressade jungfruoljan (extra virgin) som görs på handplockade, färska, halvmogna oliver, som pressas under låg temperatur. Sex kilo oliver ger en liter olja.

ANNONS

Fernando lär mig också skillnaden mellan gröna och svarta oliver:

-Det är samma oliv! De svarta får sin färg naturligt genom att de får hänga kvar på träden och mogna.

De flesta äter nog inte oliver eller använder olivolja bara för att det är nyttigt. Oljan är användbar och god i all möjlig matlagning. Här är ett recept på en mustig  glace till sommarens grillning:

  • 1/2 gul lök hackad
  • 3 vitlöksklyftor hackade
  • 1/2 färsk chili hackad
  • 1/2 dl Zeta olivolja, gärna Classico
  • 1 1/2 dl ketchup eller
  • chilisås av ketchuptyp
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 1/2 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar nymalen

Fräs lök, vitlök och chili i olivolja i 3 minuter utan att det får färg.

Tillsätt ketchup, vinäger, honung och vatten. Låt koka ihop i 3-4 minuter.

Mixa med en stavmixer och krydda med salt och peppar, låt svalna. Blanda i den rökta oljan.

Pensla köttet med olivolja, salta och peppra.

ANNONS

Grilla köttet på varje sida och pensla med glazen på båda sidor mot slutet av grillningen. Låt glazen ”bränna” in lite.

Överbliven glaze håller i kylen minst 10 dagar.

Recept från Zeta. Entrecote med rökt glaze

Så mycket olivolja det finns att välja på i dag! Och numera inte bara på apoteket…

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS