News55

Par, båda 77 år, drabbades av miljöskandalen

miljöskandal
Paret i artikeln berättar om sitt "helvete" när sophögen brann på Think Pinks anläggning 500 meter från deras hem i Botkyrka kommun. (Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 04 sep. 2024Publicerad: 04 sep. 2024

När branden bröt ut i avfallet i en sophög förorenades det äldre parets dricksvatten och giftiga tungmetaller spred sig till deras brunn vägg i vägg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det var när det var vindstilla som det var som värst, då var vi inlindande i röken, det var ett helvete”, berättar Willy Nowak som tillsammans med sin fru Eva drabbades av det som beskrivs som “Sveriges största miljöskandal”, skriver Expressen.

Rättegången mot det anklagade företaget, avfallsbolaget Think Pink, inleddes på tisdagen.

Den omtalade branden i en av Think Pinks anläggningar i Kagghamra i Botkyrka kommun söder om Stockholm härjade i december 2020.

“En stickande och otäck lukt”

“Vi fick besök av vänner som det första dem sa när de klev in huset var: ”Gud vad det luktar här”. Det var en stickade och otäck lukt, men vi var väl så vana vid laget att vi inte längre kände den”, säger Eva till tidningen.

Kommunen gick ut med en varning om att inte dricka kranvattnet, som innehöll höga blyvärden.

På soptippen som brann låg drivor av osorterat avfall, däribland elavfall och isoleringsmaterial som hade dumpats på anläggningen.

Paret Willy och Eva Nowak bor bara 500 meter från Think Pinks sophög och fick åka två mil för att köpa vatten i butik när anläggningen eldhärjades.

ANNONS

De åtalade i miljöskandalen nekar till brott

Samtliga elva åtalade i Think Pink-skandalen nekar till brott men Willy hoppas innerligt att de fälls och önskar att de fick känna samma sak som han och hans hustru när företagets sophög stod i lågor.

Röken var, säger han till Expressen, som att sticka ner “en slang från ett avgasrör i halsen”.

Paret har i likhet med flera andra drabbade begärt skadestånd från de ansvariga på Think Pink.

Läs även: Skräpdrottningen nekar – nu startar rättegången Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS