News55

Per Holknekt: Jag är 55 år, låt mig vara

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 20 aug. 2015Publicerad: 20 aug. 2015

Entrepenören, före detta skateboardproffset och författaren Per Holknekt är trött på pekpinnar och kommentarer om hans livsstil. – Lev och låt leva, säger han till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det spelar ingen roll vad jag lägger ut så blir jag tillrättavisad, säger Per Holknekt till News55.

Vi pratar om den facebookbild som han lade ut några veckor sedan. En James Dean-liknande Per Holknekt står vid en stenvägg. Han tar ett bloss på sin cigarett samtidigt som han kollar snett upp i kameran.

Det tog inte lång tid innan kommentarer om cancer-pinnar och lungsjukdomar började trilla in. Många av personerna som kommenterade tyckte att han kunde lämnat cigaretten utanför bilden, någonting Per Holknekt ifrågasätter.

– Om det så är en pizza eller en cigarett i mungipan, man ska alltid tillrättavisas på något vis, som att folk lever ett bättre liv än jag.

– Mitt liv är en produkt av mina beslut. Om jag gillar kaffe, treo och pizza så är det mitt val – lev och låt leva, säger jag bara.

“Var inte så jävla förståndiga”

– Det svämmar ju över av bilder på Facebook när personer står med ett glas alkohol i handen men då kommenterar ingen, varför är det så? frågar Per Holknekt.

Han har reagerat på den ständiga jakt- och hälsohets han ser, både på sociala medier men också i verkliga livet.

ANNONS

– Många strävar efter rikedom, hälsa, karriär, skönhet och båtar. Man ska gå på yoga, man ska vara fräck och snygg, äta rätt, vara berömd – för att uppnå lycka. Men i slutändan är allting bara en jakt på bekräftelse.

      LÄS MER: Äldre bättre på att ta hand om sin hälsa

Per Holknekt poängterar att han inte är arg på någon men tycker det är synd att människor stressas till att passa in i normer, speciellt med tanke på tonåringar som är extra mottagliga för hälsohetsen som bombarderar oss, inte minst medialt.

– Det som saknas är informationen om att ingen är perfekt. Det är alldeles för mycket pekpinnar och måsten, för lite uppmuntran till att vara sig själv. Man är bra som man är, slappna av. Var inte så jävla förståndiga, säger han.

Osäkerheten i modellbranchen 

Per Holknekt, som just nu är aktuell med ett nytt modeföretag – Non Sense – har genom åren som kläddesigner rört sig mycket i kretsar där utseende är viktigt för alla inblandade.

– Ingenstans har jag mött ett så stort missnöje som jag gör i skönhetskretsar. Det är ett tecken på att någonting viktigt fattas. Därför är vi angelägna om att göra passformar som alla ska känna sig bekväma i. Vi är inkluderande istället för exkluderande, bejakar det jävliga inte bara det gulliga, säger han och vädjar:

– Snälla, våga vara lite farliga, ni har det i er.

ANNONS

Non Sense kommer bara lansera kampanjer med modeller som har något att säga och som gjort någon sorts förändring. En av modellerna är svenska Christina Wenngren som jobbar med att stoppa trafficking och organiserad brottslighet.

– Det vi gör är plockar fram någonting som är jävligt coolt under ytan.

      LÄS MER: Cay Bond: Inget är så misshandlat som vår modekultur

Per Holknekt tror, trots kommentarerna på Facebook som ber honom fimpa, att hälsohetsen kommer tunnas ut.

– Jag tror det kommer gå över och fler personer kommer hitta sin plats i tillvaron där de mår bra av att vara sig själva, precis som de är.

Tanken med cigarettbilden var aldrig att uppmana till att röka cigaretter, vill han påpeka. Däremot att skapa debatt – för det behövs.

– Jag rekommenderar inte rökning, men det är mitt val. Jag är 55 år, låt mig vara.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS