News55

Så blev hundratals bostadsköpare lurade

Artikelbild
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

En man i Södertälje mjölkade bostadsrättsföreningar på miljonbelopp och bedrog hundratals bostadsköpare. Några av de drabbade berättar om mardrömssituationen för SVT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Plötsligt fick bostadsägare brev om att deras hem riskerar att säljas på exekutiv auktion. Det visar sig att en byggföretagare i Södertälje och hans nätverk inte betalat lånen till banken och att bostadsrättsföreningen riskerar att gå i konkurs. Mannen har systematiskt mjölkat bostadsrättsföreningar på miljonbelopp och bedragit runt hundra bostadsköpare. Det rapporterar SVT.

Trots att bostadsköparna betalat avgifter varje månad så har föreningens banklån inte betalats av och banken vill nu ta tillbaka bostäderna.

– Det kom ett brev på posten från ett värderingsbolag med informationen om att vi behöver vara hemma för att våra bostäder ska värderas för exekutiv auktion. Med andra ord, att våra hem ska säljas, berättar en av de drabbade. 

Företagaren utreds nu för brott. Foto: TT

Om lägenheterna säljs på exekutiv auktion blir de istället hyresrätter. 

– Men man själv sitter kvar med sitt eget banklån, säger en av de som utsatts. 

De boende som SVT talat med jobbar nu för att undvika konkurs. De har tagit sig in i styrelsen och en civilrättslig process mellan byggföretagaren och bostadsrättsföreningen har inletts.

Enligt polisen utreds mannen också för grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS