Socialstyrelsen har kommit med nya, skärpta alkoholråd. Men professor Agnes Wold håller absolut inte med.


Mest läst i kategorin
Enligt Socialstyrelsens nya bedömning har du ett riskbruk om du drycker fyra standardglas vin per tillfälle en gång i månaden eller oftare och om man dricker tio standardglas eller mer per vecka. Ett standardglas motsvarar en liten starköl eller ett litet glas vin.
Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.
Det har blivit en skärpning när det gäller rådet för männens konsumtion jämfört med tidigare, medan det ligger kvar på samma nivå för kvinnor. Detta till följd av ny forskning som visar att män löper större risk än vad man tidigare trott att drabbas av alkoholrelaterade skador, enligt Socialstyrelsen.
Men Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs Universitet håller absolut inte med.
“Samma gamla forskning”
– Man påstår att det finns “ny forskning” som visar att allt intag av alkohol är skadligt. Det stämmer inte alls säger hon och fortsätter:
Det är samma gamla forskning som vi har haft i 30 till 40 år som visar att ett intag av måttlig alkohol varje dag är förknippat med en lägre dödlighet i hjärt- och kärlsjukdom, säger hon till Aftonbladet.
Wold anser att det leder till en moralism som läggs på människor då myndigheten både utgår från vetenskap och väger in synpunkter från intressegrupper.
– Man frågar sig varför de ska skärpa reglerna just nu. När jag var ung hade vi enorma problem med alkoholism och alkoholrelaterade dödsfall och sjukdomar. Men det har minskat drastiskt, unga personer dricker knappt alls, säger hon.
Senaste nytt
Oron belastar vården
Hon anser också att det nya rekommendationerna kommer att leda till att fler oroar sig – särskilt kvinnor som ofta är rädda för att få bröstcancer. Och den som råkat få bröstcancer kan oroa sig för att hon själv ådragit sig det genom riskbruk av alkohol, säger Agnes Wold till tidningen.
– Primärvården har redan så mycket att göra. Nu kommer de att bli överhopade av att de också ska fråga folk om hur mycket de dricker, säger hon.
Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.
Även företagsläkaren Fredrik Sparring, som arbetat på Avonova och har lång erfarenhet inom alkohol- och drogfrågor, befarar att belastningen på primärvården kommer att bli stor.
– En följd är att man räknar med att kanske 15 procent av svenskarna har ett riskbruk av alkohol. Skulle många av dem göra som Socialstyrelsen säger och söka vård kan man undra hur den allmänna hälso- och sjukvården skulle kunna hjälpa de personerna, säger han.

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.