Varje månad anmäls drygt 160 bedrägeribrott mot äldre och funktionsnedsatta. Nu startar polisen en utbildning tillsammans med äldreorganisationer för att minska dessa brott.
Mest läst i kategorin
För att minska den våg av bedrägeribrott som drabbar äldre och funktionsnedsatta i landet har polisen i samarbete med pensionärsorganisationer startat en utbildning för att motverka den negativa trenden, detta rapporterar Sveriges Radio.
Just nu är det vanligt att bedragaren utger sig för att vara läkare och erbjuder de äldre ny medicin som måste betalas omgående. Bedragaren påstår sedan att pengarna kommer att betalas tillbaka av Försäkringskassan, vilket inte stämmer. En annan fälla är att bedragaren utger sig för att vara ett barnbarn i behov av pengar som i sin tur skickar en kompis som ska hämta pengarna.
– Jag fick en räkning från ett klädföretag som jag aldrig hört talas om. Jag ringde upp och sa som det var, men de sa att de inte kunde göra någonting, så jag polisanmälde dem, säger Margareta Sihlberg till Sveriges Radio.
LÄS MER: Bedrägerier mot äldre ökar allt mer
“Äldre skäms ofta”
Förundersökningsledaren Anna-Lena Tapper på polisens bedrägerirotel är en av personerna som tagit fram utbildningsmaterial som ska lära de äldre hur de ska agera i olika situationer.
– Äldre skäms ofta när det varit utsatta för ett sådant här brott. Det ska man absolut inte göra. Man har haft proffs emot sig, säger Anna-Lena Tapper.
SPF Seniorerna och Margareta Sihlberg som själv utsatts för bedrägeriförsök, utbildar nu andra i hur man kan tänka kring detta.
– Att man inte är godtrogen. Säger någon att de ska komma in till en, kontrollera innan. Man ska aldrig klicka på länkar man inte riktigt vet vad det är. Banker skickar aldrig ut att du ska uppge din kod. Men vi är lite blåögda, naiva, säger Margareta Sihlberg till Sveriges Radio.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet