Är du uppe med tuppen, eller sitter du och ugglar sent på kvällarna? Forskning visar att det finns en tydlig skillnad i hälsa mellan grupperna.
Mest läst i kategorin
– Att vara en kvällsmänniska innebär en viss överrisk, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt till Dagens Nyheter.
Personer som har för vana att vara vakna längre på kvällen löper signifikant högre risk att drabbas av typ 2-diabetes, jämfört med mer morgonpigga personer. Det har forskare vid Harvard Medical School i USA kommit fram till. Detta efter att ha analyserat en studie med fler än 63 000 kvinnliga sjuksköterskor där deltagarna bland annat fick definiera sin dygnsrytm. Det vill säga om de såg sig själva som morgonpigga, nattugglor eller ingetdera, skriver Dagens Nyheter.
Ökad dödlighet
Studien visar att det är betydligt vanligare med en ohälsosam livsstil bland nattugglorna. Dessa har enligt studien en 19 procent högre risk att drabbas av typ 2-diabetes, jämfört med de morgonpigga.
– Det finns jättemycket forskning som visar att både sjukligheten och dödligheten är högre bland kvällsmänniskor. Det sambandet är mycket välbelagt, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor i psykologi vid Karolinska institutet samt Stockholms universitet till tidningen.
Lättsinnig attityd
Att vara uppe sent hänger också samman med en del andra vanor för vissa. Forskningen visar att kvällsmänniskor både röker och dricker mer, jämfört med morgonmänniskor.
– För många är det en livsstil. Men om de har vanliga jobb och måste upp på morgonen, då är risken stor att de får en störd sömn. Det finns en moralisk aspekt också. Det finns studier som visar att morgonmänniskor är mer moraliskt noggranna, medan kvällsmänniskor har en lite mer lättsinnig attityd, säger Torbjörn Åkerstedt.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.