Socialförsäkringsminister Annika Strandhälls ambition är att höja pensionsåldern. Christina Rogestam, förbundsordförande för SPF Seniorerna, välkomnar beskedet men efterlyser en större långsiktighet.
SPF-ordförande om regeringens planer för höjd pensionsålder: ”Välkommet men helhetssynen saknas”
Mest läst i kategorin
Före nästa val är det tänkt att ett riksdagsbeslut om höjd pensionsålder fattas. Det kommer att innebära att den lägsta åldern för uttag av allmän pension höjs från dagens 61 år till 62 alternativt 63 års ålder.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll säger till SvD att utgångspunkten i diskussionerna är att medellivslängden stiger och att man därför behöver fler arbetade timmar för att upprätthålla finansieringen av systemet.
För Christina Rogestam, förbundsordförande för SPF Seniorerna, är detta ett välkommet besked:
–En höjning av pensionsåldern är nödvändig och något vi har väntat på.
Är det här något som borde ha gjorts tidigare?
–Det har ju talats i många år om att vi har en för låg pensionålder när vi nu lever så mycket längre, men efter att pensionsåldersutredningen presenterandes för två år hände inte mycket.
LÄS MER: Spelet om nya pensionsåldrar igång
Däremot saknar Christina Rogestam ett helhetsgrepp och menar att man inte tänker tillräckligt långsiktigt.
–Min främsta kritik när jag har argumenterat med pensionsgruppen är vikten av att man måste ta ett helhetsgrepp. Pensionssystemet är jättekomplicerat, då går det inte att pilla lite här och där. Ändrar man på ett ställe händer det andra grejer på annat håll. Det behöver göras en ordentlig översyn. Man tycker kanske att ”Okej, då gör vi en sak taget”, men jag menar att det är fel.
Idag har man rätt att arbeta till 67, därefter är det arbetsgivaren som bestämmer. Christina Rogestam menar att man vid en eventuell höjning av rätten till anställning måste se över en mängd andra faktorer.
–Det är inte bara så enkelt att bara höja pensionsåldern, man måste även titta på mycket annat, som exempelvis att det finns ett antal regler på arbetsmarknaden som måste ändras. Där måste man i vissa fall höja åldern, som bland annat när det gäller sjukförsäkring.
LÄS MER: Läsarbrev: “Kriget mot svenska pensionärer”
Pensionerna sjunker ju i snabb takt och de som går i pension i år har betydligt lägre pension än de som pensionerades för fem år sedan.
–Det är därför jag envisas med att kräva att man tar ett helhetsgrepp på hela pensionssystemet. Det är verkligen jätteviktigt hur man utformar alltsammans och att man tar ordentlig hänsyn till att olika människor har olika förutsättningar. Vissa med tunga jobb tycker att det är tufft att jobba ända till 65, för dem blir en höjning av pensionsåldern en stor omställning medan många med tjänstemannajobb gärna fortsätter några år till.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.