News55

SVT svarar på Claes Elfsbergs kritik

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 08 sep. 2015Publicerad: 08 sep. 2015

Efter att tv-profilen uttryckt frustration över att inte längre få vara fast anställd på Sveriges Television, kommenterar nu både SVT och TV4.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var på lördagen News55 publicerade intervjun med journalisten Claes Elfsberg, där han bland annat förklarade hur märkligt det egentligen är att han tvingas bort från SVT efter 45 år, på grund av sin ålder.

När han blir 67 år, i november, får han inte längre vara fast anställd.

      LÄS MER: Claes Elfsberg i stor intervju: “Att vi gamlingar behöver flytta på oss är en myt”

På frågan om han kan tänka sig gå över till ett konkurrerande tv-bolag, svarar han:

– Ja, TV4 har ju uppenbarligen en annan och bättre policy än vad SVT har. Jag skulle inte ha något emot att bli korrespondent i New York heller.

Reglerna gäller för samtliga

SVT förklarar sig i ett email till News55:

“SVT tillämpar de gällande lagar och kollektivavtal som finns på pensionsområdet. I Sverige kan den enskilde i hög grad själv bestämma när den vill gå i pension. Man har rätt att börja ta ut allmän pension redan vid 61 år, men samtidigt också rätt att få arbeta kvar till 67 år. SVT har sedan länge en praxis att medarbetare som fyllt 67 år i vissa fall kan träffa överenskommelse med SVT om en tidsbegränsad anställning/kontrakt. Detta är regler som gäller för samtliga på SVT oavsett befattning”, det skriver Helène Sahlin, HR-direktör vid Sveriges Television.

ANNONS

   LÄS MER: Aina Bergvall: “Jag tröttnar aldrig på Claes Elfsberg!”

Inte alls givet att äldre ska göra program för äldre

Vad säger då TV4 om Claes Elfsbergs funderingar om att gå över? Viveka Hansson är programdirektör för Nyheter och samhälle:

– TV4 är inte så låsta vid principer, utan går nog mer efter vad som funkar för publiken. Vi vill ha en mix av ålder, kön, bakgrund. Precis som gruppen av våra tittare är blandad.

      LÄS MER: Hans Rosling i SVT: De bär ansvaret för de döda flyktingarna

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS