Forskare vid Luleå tekniska universitet har tagit fram en ny typ av solceller som inte bara är billigare och miljövänligare att tillverka – de kan också integreras i byggnaders fönster och fasader. Tekniken gör det möjligt att producera el utan att blockera dagsljuset.


Mest läst i kategorin
I jakten på hållbara lösningar för framtidens energiförsörjning har forskare utvecklat tunna och halvgenomskinliga solceller som kan monteras direkt i byggnaders fönster eller fasader. Det innebär att även ytor som tidigare inte utnyttjats för energiproduktion kan omvandlas till små kraftverk.
“Solceller behöver inte bara sitta på taket. Om vi kan bygga in dem i glaspartier eller fasader öppnar det för helt nya tillämpningar”, säger Pankaj Kumar, forskare i experimentell fysik vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.
Tekniken bygger på ett nytt sätt att använda solceller – inte som fristående enheter utan som en integrerad del av byggnaden. Eftersom fönster och glasväggar finns i stora mängder i allt från bostäder till kontor, innebär det en enorm potential för lokal elproduktion.
MISSA INTE: Demografisk kris förändrar Sverige och dess uppbyggnad i grunden
Nytt material med låg miljöpåverkan
Grunden i de nya solcellerna är ett ämne som kallas antimonsulfid – en förening av grundämnena antimon och svavel. Det är ett material som både absorberar solljus effektivt och samtidigt är icke-giftigt, kostnadseffektivt och finns naturligt i jordens berggrund.
Traditionella solceller är ofta tillverkade av kisel, vilket kräver mycket energi och resurser vid produktion. De är dessutom svåra att använda i transparenta sammanhang, vilket gör dem mindre lämpliga för fönsterlösningar. Antimonsulfid, däremot, möjliggör ett mer hållbart alternativ.
“Byggnader har enorma ytor som vi hittills inte utnyttjat för energiproduktion. Med den här tekniken kan varje fönster bli en liten elproducent”, säger Kumar.

Senaste nytt
Transparenta solceller med elproduktion
En av de stora utmaningarna har varit att skapa solceller som både släpper igenom tillräckligt med ljus och ändå genererar tillräckligt med el. Forskningen visar nu att det är möjligt att nå en balans. De nya solcellerna släpper igenom över 20 procent av det synliga ljuset och fungerar därmed som halvgenomskinligt fönsterglas – samtidigt som de producerar el, skriver forskning.se.
Detta gör dem intressanta inte bara ur ett energiperspektiv, utan också ur ett arkitektoniskt. De påverkar inte byggnadens ljusinsläpp eller utseende i samma utsträckning som traditionella solpaneler.
Framtidspotential och vidare utveckling
För att nå dit har forskarna använt en tillverkningsmetod som kallas sputtring, där ett material bombarderas med joniserad gas för att sedan bilda en tunn film på en yta. Det är en metod som gör det möjligt att skapa extremt tunna, jämna och effektiva lager av solcellsmaterial.
Även om tekniken ännu inte är redo för massproduktion, pekar resultaten mot att den har stor potential. Nästa steg i forskningen handlar om att förbättra livslängden och stabiliteten hos dessa solceller, så att de kan bli ett pålitligt och långsiktigt komplement till dagens energisystem.
“Vi måste tänka nytt kring hur vi producerar och använder el i vardagen. Framtidens byggnader ska kunna producera sin egen el utan att göra avkall på design eller ljusinsläpp. Mina resultat visar att vi är på god väg dit”, säger Kumar.
Läs mer:
Hypen av kristaller i Sverige gynnar talibanerna
Kosttillskott – när hjälper de och när kan de skada?
Därför stannar många sjukskrivna kvinnor kvar i hemmet
PFAS i vin bara början – TFA finns nästan överallt i svensk natur

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.