News55

Vägrade byta blöja på äldreboende: Inte tillräckligt smutsig

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 19 sep. 2015Publicerad: 19 sep. 2015

Trots full bemanning på äldreboendet ville inte personalen hjälpa till utan uppmanade den boende att sköta magen i blöjan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i juli som den boende ville ha hjälp med att gå på toaletten då hon inte kunde ta sig dig själv. Hon fick då till svar att hon skulle sköta magen i blöjan.

Några dagar senare ringde den boende på trygghetslarmet. Denna gång bad hon om hjälp att byta en smutsig blöja och fick då till svar att blöjan inte var tillräckligt smutsig för att bytas.

Medarbetaren bytte varken blöja eller erbjöd att hjälpa till med toaletten, detta står i en lex Sarah anmälan.

Helt oacceptabelt beteende

Händelserna ses som allvarliga då medarbetare vid olika tillfällen haft otillbörig attityd, står det i anmälan.

Till News55 säger affärsområdeschef på Frösunda äldreomsorg Anne-Lie Granroth, att det som hänt är helt oacceptabelt beteende enligt Frösundas värdegrund.

“Vi har tydliga rutiner, riktlinjer och ett förhållningssätt kring bemötande som ska hjälpa våra medarbetare att göra rätt. Dessa följdes inte vid det aktuella tillfället. Vi är ytterst ansvariga för omsorgen och självklart ser vi allvarligt på detta”, skriver hon i ett email till News55.

Vi har förbättrat våra rutiner

ANNONS

Anne-Lie Granroth förklarar vidare att det vid tillfället var bemannat enligt avtalet med kommunen.

“När det inträffade uppdagades satte vi omedelbart in ett antal åtgärder för att undvika att liknande händelser sker igen. Den allra viktigaste är att ha en närvarande chef som följer upp medarbetarnas arbete. Vi har förbättrat våra rutiner och genomfört flera utbildningstillfällen för medarbetarna gällande värdegrund och bemötande. Vidare har vi genomfört förändringar i introduktionen av nya medarbetare och vikarier”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS