News55

Ensamhet och ångest vanligt hos kvinnor på äldreboenden

Artikelbild
Äldre kvinna med rullator.
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 23 okt. 2015Publicerad: 23 okt. 2015

Två av tre kvinnor på äldreboendena lider av oro och ångest enligt en enkät som Socialstyrelsen genomfört.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För tredje året i rad har Socialstyrelsen på regeringens uppdrag frågat alla äldre med äldreomsorg vad de tycker om sin vård och omsorg.

De flesta är positiva till äldreomsorgen men de vanligaste synpunktern bland de som är mindre nöjda handlar om bristfällig information om förändringar, personal som inte kommer i tid och som inte har tillräckligt med tid att utföra sina insatser – och att upplevelsen av trygghet har minskat.

       LÄS MER: Professor slår larm om äldrevården

De som känner minst trygghet och lider av mest ensamhet är de ensamboende kvinnorna.

Kopplat till dåligt bemötande hos personal

Att de som är ensamboende är mer ensamma än de samboende är kanske inte så konstigt. Däremot är det möjligen överraskande att de som bor på äldreboenden i störst utsträckning upplever ensamhet; där svarade två av tre att de ofta eller då och då besväras av ensamhet. Undersökningen visar att känslan av ensamhet har ett tydligt samband med upplevelsen av ett dåligt bemötande hos personalen.

Det är också fler kvinnor än män som även lider av ängslan, oro eller ångest. Ungefär hälften av kvinnorna med hemtjänst och två av tre kvinnor på äldreboendena uppgav att de har lätta eller svåra besvär.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS