News55

Varning: Här är misstagen vi gör i duschen

Artikelbild
Det är inte alltid som duschen får den effekt man kanske trott. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 13 feb. 2023Publicerad: 13 feb. 2023

Duscha och hålla sig ren hör till vardagsrutinen. Men vi gör många misstag, skriver MåBra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns några vanligt förekommande missar som många gör när det kommer till att hålla sig ren, det skriver MåBra.

För det första så duschar vi alldeles för ofta, utan att verkligen behövs. Detta innebär att man tvättar bort goda bakterier och skyddande oljor som behövs för att huden ska må bra. Detta kan i sin tur leda till torr och kliande hud.

Huden mår bra av att exponeras för lite lagom med smuts och bakterier, vilket också kan stärka immunförsvaret, skriver MåBra.

Att använda rätt typ av tvål är också något som många missar. Använder man till exempel för mycket antibakteriell tvål så kan man döda hudens goda bakterier och det ger mer plats för onda bakterier. Istället ska man satsa på en mild tvål och duschkräm och ansiktsrengöring med oljor som är återfuktande för huden.

Bakteriehärdar

Det finns bakteriehärdar i duschen som vi kanske inte alltid tänker på. Det ena är tvättsvampen där bakterierna trivs. Plastvarianten bör därför bytas ut helst varannan månad och den organiska var tredje till fjärde vecka. Dom ska hängas på tork efter duschen och det ska ske i ett annat rum än just badrummet som är varmt och fuktigt.

Bakterier stortrivs även i duschmunstycket. När du duschat klart, se till att skaka ur så mycket vatten det går ur munstycket, skriver MåBra.

Det är svårt att bli av med bakterierna helt men det man kan göra är att tvätta duschmunstycket i kokande vatten för att försöka döda bakterierna.

ANNONS

Byt ut en gång i veckan

Många glömmer även att tvätta sin handduk tillräckligt ofta.

I en halvfuktig handduk kan allt möjligt gömma sig: bakterier, mögel, svamp och virus, skriver MåBra.

Därför ska man se till att tvätta handduken en gång i veckan och hänga upp den så den kan torka ordentligt mellan duscharna. Är man sjuk är det ännu viktigare att hålla handduken ren och fräsch.

Ytterligare en miss är att låta plåster sitta kvar på småsår och duscha med dem på. Man ska istället ta bort det och passa på att göra såret rent med varmt vatten och tvål och sätta på ett nytt fräsch plåster efter duschen när man är torr. Vid större sår ska man be om dusch- och badinstruktioner från sin läkare.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS