Det går bra att ta med hunden på utlandsresan, men det är viktigt att ta reda på vilka regler som gäller för det land ni ska resa till.
Mest läst i kategorin
För att resa med hunden krävs många förberedelser och du behöver ha koll på de regler som gäller, det skriver TT i Svenska Dagbladet.
Janina Pfalzer, pressansvarig på Svenska kennelklubben, SKK, säger att reglerna kan variera mellan olika länder.
“Tänker man göra stopp på vägen bör man kolla vad som gäller där. Reglerna har en tendens att ändra sig, så man bör kolla varenda gång man åker”, säger hon till TT i SvD.
Det kan vara regler om sådant som avmaskning och krav på munkorg eller koppel. På Jordbruksverkets webbplats finns information, du kan även fråga ambassaden för det land du ska till.
Slarva inte
Om hunden ska resa måste den vara id-märkt med chip eller tatuering, den måste också ha ett giltigt pass som endast kan utfärdas av en veterinär och ha ägarens underskrift.
Hunden måste alltid ha en giltig vaccination mot rabies. I en del länder finns det sjukdomar som inte finns i Sverige, dem behöver du känna till så du kan ta reda på om hunden behöver ta profylax eller vaccineras.
En del länder tillåter inte vissa hundar och släpper inte in dem även om de har alla papper och vaccinationer som krävs. I Danmark är exempelvis 13 raser förbjudna, en av dem är american staffordshire.
Janina Pfalzer berättar att den rasen är ganska vanlig i Sverige och varnar för att det finns rättsfall där de danska myndigheterna hat tagit hundarna.
När du kommer tillbaka till Sverige måste hunden “förtullas”, du ska visa hundens pass och beviset på rabiesvaccinationen, har du inte passet och vaccinationsbeviset måste hunden sitta i karantän eller avlivas, så slarva inte, skriver TT i SvD.
Semester med hunden: Så gör du
Att resa med hund kan vara en härlig upplevelse både för dig och din fyrbenta vän. Med rätt förberedelser kan resan bli en minnesvärd upplevelse full av äventyr och gemenskap.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.