News55

Vilket är bästa ginet till drajan?

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 13 juni 2016Publicerad: 13 juni 2016

Gin är gott. Tycker jag numera, för tänk vad man kan svänga! Förr var gin det värsta man kunde tänka sig. Vidrigt. Men så kom salig Göran in i mitt liv, och han blev min läromästare i ämnet gin. Tack broder! Nu är det dessutom trendigt, har jag förstått.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här är alkoholpropaganda. Tycker du att sånt är förkastligt, så sluta läsa.

Annars: njut av t.ex. den här förföriska bilden:

002

En iskall Dry Martini, blandad exakt så som den “ska” vara. I min och mångas smak med bara en droppe martini, eller helst Noilly Prat.

Bilden är tagen på Griffins i Stockolm. Där får man martinin i liten tillbringare, med pipett, så att man kan tillsätta exakt så lite av vermouthen som man vill.

Klass och stil!

Oliver saknas här, men det ska man givetvis ha. Personligen kör jag uteslutande med sardellfyllda spanska. Absolut inte de där beska med en bit röd paprika i mitten.

Citronskal hör förstås också till. Gärna fantasifullt ciselerat till en snygg spiral.

ANNONS

Många lustigheter om hur man gör den ultimata drajan har man hört: Man ska bara viska martini till den. Eller bara gå förbi med flaskan. Kompis Ludde har en av de bättre:

-När jag gör en draja vänder jag mig söderut, mot Italien. För jag har hört att det ska finnas martini där…

Vilket gin är bäst? Min favvo just nu är Hendrick´s. Tyvärr rätt dyrt. Men det är inget fel på Tanqueray heller, eller på den vanliga Gordons. Och tänk – nu tar jag en risk, stena mig inte… – jag tycker att den gamla, hånade, svenska Star Gin är riktigt god. Prisvärd, dessutom.

Att få en bra draja är lögn i helsike i många länder. Många är vi som råkat ut för vedervärdiga blandningar med söt – och alldeles för mycket – vermouth. Men i Sverige verkar det som om man börjat lära sig. Som att man äntligen fattar att den verkligen ska var snustorr när gästen ber om det.

Dessutom ska den vara rejäl. En trea eller fyra är bara löjligt, eller hur?

Urvalet av gin växer på krogarna i dag, tack för det. Men inte bara här, på exempelvis restaurangen i Radisson Blu på Gran Canaria har de ett femtital sorter.

Och gin kan ju användas på många sätt. Gin och tonic är väl världens vanligaste drink? Att spetsa laxen man gravar själv med lite gin är inte heller så dumt.

Så jag tackar min läromästare för att han ledde mig in på rätt spår. Så småningom.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS