600 miljarder kronor satsar Meta på AI i år. Men istället för att bota cancer eller lösa klimatkrisen ska pengarna användas till att göra reklamen lite bättre.
AI-satsning från Meta: Handlar bara om annonser


“Det handlar om annonser”, konstaterar Björn Jeffery i sin analys av Metas jättesatsning.
Det låter kanske inte så spännande jämfört med Googles Deepmind som mappade proteinstrukturer för första gången 2021, skriver SvD.
MISSA INTE: Ica Maxi flyttade fram bäst före-datum – kund blev magsjuk
Tre gånger Ericssons värde på ett år
Meta planerar att investera 600 miljarder kronor i chip, beräkningskapacitet och datacenter under 2025. Det är nästan tre gånger Ericssons hela börsvärde.
Därtill kommer över 130 miljarder kronor som de nyligen investerade i AI-företaget Scale AI. Summorna är svindlande.
Många undrar vad dessa gigantiska satsningar ska leda till. Finns det inte bättre sätt att använda pengarna på? Förklaringarna har varit obskyra– fram till nu.
Svaret ligger i Metas intäktsfördelning. Trots storsatsningar på VR-glasögon och annat kom 97 procent av intäkterna 2024 från annonser. Att förbättra dem är det snabbaste sättet att få avkastning.
MISSA INTE: Björn Skifs diagnostiserad med demens – lämnar karriären
Senaste nytt
AI tar över reklambyråernas jobb
Enligt Wall Street Journal vill Meta röra sig bort från färdiga annonser som annonsören skapat. Istället ska AI ta över hela jobbet.
Företagen skulle bara behöva lista vad de vill uppnå och hur mycket de kan spendera. Metas AI-system skapar sedan annonser som anpassas i realtid.
Bor du där det är soligt så ska en cabriolet föreslås i annonsen. Är du i Sverige på vintern blir det något med rattvärmare istället.
Utvecklingen går några steg längre än dagens system. Att inkludera realtidsdata i annonser är inget nytt för reklambyråer. Men Meta vill runda hela branschen.
MISSA INTE: Vårdtagare fick fel mat – kvävdes till döds
Småföretagen lockas mest
Att Volvo eller Volkswagen skulle överlåta sina reklambudskap till ett AI-system verkar osannolikt. Riskerna för stora varumärken är för höga.
Därför är det de mindre annonsörerna som lockas mest. Det kan räcka långt för Meta. En studie från 2022 visade att små och medelstora företag stod för 61 procent av alla annonser på plattformen.
Om de slipper betala reklam- och mediebyråer kan de lägga hela budgeten hos Meta istället. För många småföretagare skulle det vara en välkommen besparing.
Reklambyråernas jobb handlar om att ge råd kring budskap, metod och effektivitetsmätning. Får Meta som de vill tar de över allt detta själva.

Långt från superintelligens
Metas satsning visar en mindre storslagen framtid för AI än många förväntat sig. Debatten har handlat mycket om AGI – artificiell generell intelligens.
Det är när AI-system blir smartare än människor. Några ser det som domedagen, andra som räddningen för världen. Den polariseringen gör många oroade.
Satsningen på annonser är raka motsatsen. Men det kan ändå få stora konsekvenser genom effektiviseringar som minskar antalet jobb.
Meta använder redan AI överallt utan att det märks. För rekommendationer av innehåll och moderering av olämpligt material. Gradvis minskar den mänskliga översynen.
AI som gör bättre annonser istället för botemedel
Miljarder och åter miljarder hälls nu i AI-utvecklingen världen över. Det har utlovats stordåd – botemedel till svåra sjukdomar och lösningen på klimatkrisen.
Men här och nu får vi bara små förbättringar av saker vi redan har. Och något vi kanske helst hade sluppit – aningen bättre annonser.
För den som hoppats på AI som skulle förändra världen är Metas strategi en besvikelse. 600 miljarder kronor för smartare reklam känns som ett slöseri.
Björn Jeffery sammanfattar det hela träffande. Vi får inte den AI-revolution som utlovats utan bara effektivare sätt att sälja saker vi kanske inte behöver.
“Miljarder och åter miljarder hälls just nu i AI-utvecklingen”, skriver Björn Jeffery om satsningarna.
Läs mer om ekonomi:
Svenskarna ger mindre dricks på restaurang
Så använder du konto- och betalkort bäst när du är utomlands
Deppigt: Svenskar tror på fallande bopriser – binder räntan

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.