News55

Bedragare byggde exakt kopia av Pensionsmyndighetens hemsida

Pensionsmyndigheten
Bedragarna länsar pensionärers konton, men utger sig för att komma från Pensionsmyndigheten. (Foto: Fredrik Sandberg/TT och Studioroman)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 07 maj 2025Publicerad: 07 maj 2025

Se upp. Många pensionärer och pensionssparare hör av sig till Pensionsmyndigheten just nu, och berättar om att de blivit kontaktade av Pensionsmyndigheten på SMS, som länkar till en webbsidasom är en kopia av Pensionsmyndighetens.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Bedragarna ger sig på äldre och andra pensionssparare genom att skicka ut SMS där de utger sig för att komma från Pensionsmyndigheten. I SMS:et ombes personer att klicka på en länk, som leder mottagaren till en webbsida som är en kopia av Pensionsmyndighetens.

MISSA INTE: Så slipper du kvarskatt på pensionen – det här behöver du veta

Pensionsmyndighetens onda tvilling

Dagens Nyheter har granskat sajten, som ska vara mycket lik Pensionsmyndighetens egen sida.

“De har lagt ned lite extra jobb på det här och kopierat från vår sajt”, säger Dan Holgersson, it-säkerhetschef på Pensionsmyndigheten till DN.

Bedragarna vill med sidan lura besökarna att dela med sig av sina uppgifter genom att klicka på “mina sidor” och uppge vilken bank man använder, bland annat.

På Pensionsmyndighetens riktiga hemsida varnas användare för bluff-SMS:en med de falska länkarna.

ANNONS

Bedragare stjäl pengar

ANNONS

Risken är att uppgifterna kan användas till falska samtal från banken med syfte att få pengar överförda, skriver PRO-pensionären.

Det är bättre att logga in på Pensionsmyndighetens hemsida genom att direkt gå in på sajten i sin webbläsare. Pensionsmyndigheten skickar inte ut länkar via SMS på det viset, berättar Dan Holgersson.

Dessutom görs all inloggning på sidan via Bank-id, genom en så kallad QR-kod.

“Vår uppmaning är att man alltid ska vara försiktig och skeptisk när det handlar om att lämna personuppgifter som namn, telefonnummer, vilken bank man har eller kontouppgifter samt att vara noggrann när man använder bank-id”, säger Dan Holgersson till DN.

Händelsen är polisanmäld av myndigheten.

Pensionsmyndigheten
Kronofogden varnar för bluffarna och berättar hur du ska göra när du får ett falskt SMS. Foto: Fredrik Sandberg/TT och

Vad ska du göra om du får ett bluff-SMS

Om du fått ett misstänkt bluff‑sms kan du vidarebefordra meddelandet till telefonnumret 7726, skriver Kronofogden.

ANNONS

“Siffrorna motsvarar ordet SPAM på knappsatsen i telefonen och är globalt etablerat för att rapportera bluff-sms. Det är ett operatörsoberoende nummer som alla kan använda”, skriver myndigheten på sin hemsida.

På detta vis får teleoperatörerna veta vilka bluff‑sms som förekommer och vilka telefonnummer som används för att sprida dem.

Förslaget är att radera meddelandet när du rapporterat in det. Svara inte på meddelanden som du tror är bluff-SMS, öppna inte länkar eller bilagor, scanna inga QR-koder och sprid det inte vidare.

Läs mer om ekonomi:

Spara 100 000 kronor till din tjänstepension – välj lägre avgifter

Varannan svensk kan få indraget körkort – med nya regeln

Efter påvens död: Här förbjuds mobiltelefoner

Så slipper du kvarskatt på pensionen – det här behöver du veta



ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
ANNONS