News55

Gamla fula kontorshus ska bli bostäder

ett kontorshus
Kan fula kontorshus bli attraktiva bostäder? Ja, det kan de, menar tre arkitekter. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 maj 2025Publicerad: 07 maj 2025

I Sverige finns det en massa gamla tomma kontorshus, många av dem har redan rivits, nu jobbar tre arkitekter med att rita om dessa oälskade byggnader till bostäder.

ANNONS

Mest läst i kategorin

När våra städer har växt har det blivit vanligt att riva gamla kontorshus i ytterkantsområden för att moderna bostadshus i stället ska få ta plats, det skriver SVT.

Kontorshus från 50-, 70-, och 80-talen anses ofta ha ett lågt kulturhistoriskt värde och de är tacksamma att riva när en kommun vill använda marken till nya bostäder.

Och runt om i vårt land finns det en massa gamla kontorshus, många har rivits eller hotas av rivning, men av resursskär vill några arkitekter att dessa hus i stället ska få stå kvar.

Tydliga klimatmål

Skulle du vilja bo i ett fult gammalt kontor? Arkitekterna Emma Lindberg, Daniel Lindberg och Johan Holkers menar att det faktiskt är många som skulle vilja det, de menar att kontorshus kan byggas om till attraktiva bostadshus.

Emma Lindberg ifrågasätter hur det kan vara så att vi river så mycket av fullt fungerande byggnader när vi har tydliga klimatmål.

“Mellan 50 och 70 procent av koldioxidutsläppen för en vanlig nybyggnad ligger i stommen. Att bevara en gammal stomme i stället för att bygga en ny är bland det mest klimatvänliga man kan göra”, säger hon till SVT.

ANNONS

“Att återbruka det fula”

ANNONS

Små fönster och låg takhöjd är sådant som kan göra att äldre kontorshus uppfattas som oangenäma.

“Man kan behöva öppna större fönster. Eller använda de mörka ytorna i mitten av byggnaden till förråd. Men i många av de kontorshus vi tittat på har låg takhöjd faktiskt inte varit ett problem”, säger Daniel Lindberg till SVT.

De tre arkitekterna har i projektet “Att återbruka det fula” jobbat med flera gamla kontorshus och visat hur de kan byggas om till bostäder.

“Vi har reagerat på en utveckling där industri- och kontorsbyggnader rivs för att ge plats för framförallt bostäder. Det handlar i många fall om bebyggelse från 1900-talets andra hälft som inte bedöms ha tillräckliga kulturhistoriskavärden för att bevaras. Denna bebyggelse har rationalitet som ideal. Arkitekturen kännetecknas av enkla volymer, avskalade fasader med långa, repetitiva fönsterrader och den betraktas ofta som ointressant, anonym eller rent av ful. Det ”fula” är ett förenklat men effektivt ordval, som vi valt att använda för att uppmuntra till en bredare diskussion om värde, potential och estetik. För samtidigt som byggnaderna kan uppfattas som tråkiga och enformiga finns det, vid närmare anblick, detaljer och delar som ger prov på en robusthet och en materialmässig omsorg som är ovanlig i nyproduktion”, står det i rapporten om projektet.

Kontorskomplexet Telegrafen i Nynäshamn

Det gamla kontorskomplexet Telegrafen i Nynäshamn är arkitekternas senaste ombyggnadsprojekt. Emma Lindberg säger att det absolut kommer behöva hända saker med fasaden och att de som ska bo där troligtvis kommer vilja ha balkonger.

Hon tror att byggnaden kommer upplevas på ett helt annat sätt med de tillägg de gör.

De tre arkitekterna har lagt fram sitt förslag och fastighetsägaren Svenska hus är den som ska besluta om Telegrafen ska förvandlas till ett hus med bostäder.

ANNONS

Fler borde tänka ett varv till

“De här husen är inte så roliga, men det gäller att vara lite smart och okonventionell så att vi kan få en bra produkt. Kanske tillföra balkonger och bygga på någon sorts takvåning för att ge en premiumkänsla”, säger Niklas Gahm, fastighetsutvecklingschef på Svenska Hus, till SVT.

Han tillägger att deras erfarenhet är att det absolut går att bygga på och bygga till felanvända hus som borde få ett nytt liv i stället för att rivas.

Niklas Gahm menar att fler aktörer inom fastighetsbranschen borde tänka ett varv till kring sina gamla kontorskomplex, det skriver SVT.

Läs mer på News55: Här är svenskarnas krav på framtidens bostäder

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS