Från en skärgårdsbrant med rangliga hyreskaserner till ett alltmer ålderstiget bostadsreservat. Södermalm blir allt äldre och äldre.
Södermalm går i pension – men myten lever vidare


Mest läst i kategorin
Urbanhistorikern Håkan Forsells nya bok ”Söder. Drömmar och förvandlingar i en svensk stadsdel” tecknar en historisk resa genom en av Sveriges mest mytomspunna stadsdelar – där pensionärer i dag är den enda växande befolkningsgruppen.
För medan Söders kullerstensgränder och gårdshus länge lockat konstnärer, aktivister och unga barnfamiljer, är bilden i dag en annan, skriver Expressen.
Skolor stänger, förskolor går tomma – och enligt prognoserna blir Södermalm det enda stadsdelsområdet i Stockholm där befolkningen väntas minska under det kommande decenniet.
MISSA INTE: Sverige leder insats mot kriminella ligor: 57 personer gripna
Södermalm: Från förkastningsbrant till hipstermecka
I boken börjar Håkan Forsell sitt historiska svep år 1900, då Söder ännu var en mer otillgänglig del av Stockholm. Slussen beskrivs som ett hål i planket – en öppning som snart vidgas, då berg sprängs och stadsdelen knyts närmare resten av staden.
Redan då var befolkningen mer blandad än vad den romantiserade bilden av arbetarstadsdelen låter påskina.
En tid var det enkelt att hitta en billig bostad, åtminstone tillfälligt. Med tiden förändrades allt.
På 1960- och 70-talen svepte en våg av saneringar över stadsdelen. Smålägenheter slogs ihop till större, dyrare bostäder. Fattiga äldre och nyanlända trängdes undan till förorterna. Slummen bytte plats – från Katarina till Alby.
MISSA INTE: Finland ändrar järnvägen – slutar helt med rysk räls
Ett Södermalm för de redan etablerade
Södermalms förvandling är ingen slump, enligt Forsell. Staden hade länge en ambition att locka till sig en yngre, mer köpstark befolkning. Och det lyckades.
Evert Taube, Allan Pettersson – inflyttningarna var lika delar tillfällighet som strategiskt utfall.
Kvar blev en stadsmiljö som med tiden blev allt mer homogen, trots att myten om det kreativa och brokiga Söder levde kvar.
Boken pekar på att just denna känsla – att platsen är fylld av lager av historia, att det förflutna lever kvar mitt i nuet – är det som fortsätter att dra människor till stadsdelen. Men vad händer när ingen längre har råd att flytta in?

MISSA INTE: Läkare slår larm: Systemet tappar livsviktiga ord
Senaste nytt
Få unga – men desto fler äldre
Nativiteten i Sverige är låg, men på Södermalm sticker siffrorna ut. Det är en av få delar av Stockholm där antalet barn minskar, samtidigt som gruppen över 65 växer.
Många av dem köpte sin lägenhet under bostadsrättsrevolutionen – och blev kvar.
Resultatet är en stadsdel där dyra bostadsrätter och ombildade hyresfastigheter skapat en miljö där inflyttning i praktiken är stängd för yngre hushåll med barn.
Det som en gång var ett pulserande nav har i vissa avseenden stelnat i en ny form.
En bok som famlar efter stadens själ
Trots sitt angelägna ämne får Håkan Forsells bok en del kritik. Den är idédriven snarare än berättande, och saknar både bilder och kartor som kunde ha gett läsaren fäste i det som skildras.
Geografiska referenser blir till namn i mängd, men människorna lyser med sin frånvaro, enligt SVD.
Samtidigt lever stadens minne kvar. När Forsell citerar Per Anders Fogelström – som i sin tur citerar en okänd röst – får Södermalms själ ett kort eko:
”Staden är den enda hembygd som byggts av människor.”
Läs mer om ekonomi:
PRO i möten med bankerna: “Bedrägerierna rusade i väg”
Därför har priserna på flygresor skjutit i höjden
Sommargäster med hemtjänst – semesterkommuner lider

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.