Långa bostadsköer till hyreslägenheter har länge varit en självklar del av den svenska vardagen. Men nu visar en ny rapport att läget håller på att förändras.


Mest läst i kategorin
I flera regioner rapporterar nu bostadsbolagen att det är lättare än på länge att hitta en ledig hyreslägenhet – något som för bara några år sedan hade verkat osannolikt, skriver DN.
“Vi ser några starka regioner där det finns ett stort behov av fler bostäder men också en stor marknad med överskott”, säger Sofia Hansdotter på Sveriges Allmännytta till TT.
Bakgrunden är en ny enkät där drygt 200 kommunala bostadsbolag deltagit. För första gången visar svaren att lika många företag rapporterar om lediga lägenheter som om bostadsbrist – något som markerar ett tydligt skifte på marknaden.
MISSA INTE: Sverige leder insats mot kriminella ligor: 57 personer gripna
Köerna kortas till hyreslägenheter – i vissa delar av landet
Storstadsområdena har fortfarande ont om hyresrätter, men i orterna runt omkring har situationen förändrats snabbt. Framför allt märks det i Södermanland, där det vid årsskiftet fanns 1 355 lediga lägenheter i allmännyttans bestånd.
Även Gävleborg, Örebro och Västra Götaland rapporterar om ett oväntat överskott.
Kötiden på hyreslägenheter är kortast i just Södermanland, där snittet ligger på 15 månader. Gävleborg och Blekinge ligger tätt efter, medan Västerbotten har ett genomsnitt på 17 månader. I Stockholms län är läget det motsatta – där ligger kötiden på hela 337 månader.
“På pendlingsavstånd från storstäderna finns det idag stor möjlighet att hitta en lägenhet väldigt snabbt. Och det är ju positivt för hyresgäster”, säger Sofia Hansdotter till TT.
MISSA INTE: Finland ändrar järnvägen – slutar helt med rysk räls
Senaste nytt
Mindre inflyttning och ökad försiktighet
Vad beror då förändringen på? Enligt rapporten är det flera faktorer som samverkar. Minskad befolkningstillväxt i vissa regioner, färre födslar och minskad migration spelar in. Till det kommer en större försiktighet bland hushållen, kopplat till det ekonomiska läget.
“Osäkerheten påverkar oss enormt. Då rör det sig inte på arbetsmarknaden och på bostadsmarknaden på samma sätt”, säger Sofia Hansdotter i DN:s artikel.
Det märks också hos bostadsbolagen. För många är det ovant att ha tomma hyreslägenheter. Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, menar att det innebär en omställning – men att det också öppnar för en mer balanserad marknad.
“Branschen har vant sig vid att allting blir uthyrt. Och då är det klart att det är en omställning när man inser att det inte är så längre”, säger han i DN:s artikel.

MISSA INTE: Läkare slår larm: Systemet tappar livsviktiga ord
Fler hyreslägenheter – men hyrorna måste hänga med
Samtidigt betonar han att det fortfarande finns ett verkligt behov av bostäder – men bara om folk har råd att bo i dem.
“Det finns ett behov, men människor måste ha råd att betala de hyror som bostadsbolagen kräver. På vissa orter kanske man har byggt till en kostnad som sedan inte riktigt bär sig. Nu ser vi mer och mer hyresrabatter”, säger han till TT.
Rapporten visar också att det råder fortsatt brist på anpassade bostäder för äldre, särskilt trygghetsboenden. I alla typer av kommuner finns ett underskott.
Färre nybyggen – mer fokus på det som redan finns
Framöver väntas byggtakten minska. Istället kommer det, enligt Sofia Hansdotter, att handla mer om att ta hand om det bostadsbestånd som redan finns.
Det kan betyda färre dyra studentbostäder – och fler bostäder anpassade för äldre eller personer med särskilda behov.
Antalet vakanta hyreslägenheter inom allmännyttan har nästan fördubblats på ett år – från 3 780 till 7 354.
Läs mer om ekonomi:
PRO i möten med bankerna: “Bedrägerierna rusade i väg”
Därför har priserna på flygresor skjutit i höjden
Sommargäster med hemtjänst – semesterkommuner lider

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.