Under de senaste åren har vräkningar bland äldre blivit allt vanligare.
Varningen: Vräkningar bland äldre ökar fort


Siffror från Kronofogden visar att särskilt personer över 80 år är en grupp där antalet vräkningar ökat tydligt.
En förändring som inte skett över en natt, men som nu blivit tillräckligt märkbar för att väcka oro hos både myndigheter och organisationer som arbetar med äldrefrågor.
MISSA INTE: Upptäckt i svenskt kärnkraftverk – barn bodde i anläggningen. News55

Tydlig ökning sedan 2021
Mellan 2021 och 2024 har antalet vräkningar bland personer över 80 år ökat med 35 procent, och själva genomförda vräkningar – när boendet faktiskt måste lämnas – har nästan fördubblats.
Även om det rör sig om ett litet antal i relation till befolkningen i stort, är ökningen påtaglig. Bland de som vräktes under 2024 fanns flera över 90 år.
Det visar en granskning från Hem & Hyra.
Senaste nytt
Prisökningar pressar äldre hushåll
En viktig orsak till utvecklingen tros vara att kostnader för vardagsutgifter har stigit kraftigt, medan pensionerna inte hängt med i samma takt.
Mat, el och hyra tar en allt större del av pensionen, särskilt för dem som lever ensamma och inte har andra inkomster.
För den som har en låg pension och små marginaler från början kan det räcka med några oväntade utgifter för att ekonomin ska bli ohållbar.
“Vi har inte gjort någon analys än, men en teori är att det blivit tuffare ekonomiskt. Äldre kan inte höja sina inkomster och när allt blir dyrare så hänger inte pensionen med”, säger Davor Vuleta, analytiker och privatekonomisk rådgivare på Kronofogdemyndigheten till tidningen.
Svårt att ta hjälp i tid
En faktor som försvårar situationen är att många äldre drar sig för att söka hjälp. Att tala om ekonomiska problem upplevs som jobbigt, och ibland vet man inte vart man ska vända sig.
Det gör att problemen riskerar att växa sig stora innan någon ingriper.
Myndigheter som Kronofogden och kommunala rådgivare uppmanar därför till att ta kontakt i ett tidigt skede, ofta finns det lösningar om man agerar i tid.
“Man kan alltid ringa till oss och diskutera skulder eller om man har fått hot om vräkning. Man kan boka tid hos budget- och skuldrådgivare. Det är gratis och man kan vara anonym. Sen tycker jag att man ska våga prata pengar, den äldre generationen tycker ofta att det är väldigt skamligt att diskutera skulder”, säger Vuleta.
Stöd finns att få för äldre
Det finns olika sätt att få hjälp för den som börjar få svårt att betala räkningar.
Förutom att kontakta hyresvärden direkt, kan man vända sig till kommunens budget- och skuldrådgivare. Där kan man få vägledning om hur man kan strukturera sin ekonomi eller ansöka om uppskov.
Man kan även få stöd genom att ansöka om god man, särskilt om man känner att det blivit svårt att ha överblick över sin ekonomi.
Se även:
Så enkelt sparar du tusenlappar i hemmet. News55
Hennes hyra höjs med 57 procent: “Vart ska alla ta vägen?”. News55

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.