Inflationen rör sig uppåt igen och med den väcks nya frågor för dig med bolån. Ska du binda räntan för trygghet eller behålla den rörlig i hopp om sänkningar? Experten Christina Sahlberg reder ut vad som är viktigast att tänka på just nu.
Bunden eller rörlig ränta: Vad är bäst för bolånetagare nu?


Mest läst i kategorin
Efter att Statistiska centralbyrån (SCB) presenterade oväntat höga inflationssiffror i juni menar flera bedömare att det kan sätta stopp för Riksbankens planerade räntesänkningar.
Men enligt sparekonomen Christina Sahlberg på jämförelsesajten Compricer, bör bolånekunder inte oroa sig alltför mycket för en enskild siffra.
Tajma inte marknaden
“Jag är av den åsikten att marknaden, inflationen och räntorna kommer att gå upp och ner och hit och dit, säger hon till Svenska Dagbladet . Hon menar att det är svårt att tjäna på att försöka tajma marknaden. Ofta leder det bara till felbeslut.
Senaste nytt
Kolla upp din nuvarande ränta
Istället för att försöka förutse framtiden, bör man se över sitt bolån. Framför allt gäller det om du har rörlig ränta.
“Har jag till exempel fortfarande kvar min ränterabatt som jag kanske fick för länge sedan eller har den försvunnit?” säger Sahlberg.
Hon föreslår att man jämför sin egen ränta med vad andra kunder har hos samma bank. Det är också viktigt att banken fortsatt är konkurrenskraftig.
Byta bank kan löna sig
Om din nuvarande bank inte längre erbjuder en bra ränta, är det dags att jämföra med andra. Det kan finnas bättre alternativ på marknaden, skriver SvD.
“Om den egna banken inte visar sig erbjuda en konkurrenskraftig ränta kan det vara dags att se sig om vad andra banker kan erbjuda”, säger Sahlberg.
Bunden eller rörlig ränta – vad känns bäst?
Många undrar nu om det är rätt tid att binda sitt bolån. Det finns inget självklart svar, enligt Christina Sahlberg. Historiskt sett har rörlig ränta varit billigare i längden.
Men trygghet kan väga tyngre än ren ekonomi. För många är det viktigare att slippa oroa sig. En fast ränta kan ge lugn i en osäker tid. Sahlberg poängterar att det är viktigt att ekonomin känns bra och att man känner sig trygg.
Nya regler gör det lättare att binda
Tidigare har det varit dyrt att lösa bundna lån i förtid. Det har gjort många rädda för att binda på längre tid.
Men från 1 juli gäller nya regler för ränteskillnadsersättning. Dessa gör det enklare och billigare att bryta ett bundet lån, skriver SvD.
Fler bundna bolån kan gynna alla
De nya reglerna kan göra att fler vågar binda sin ränta. Det kan ge trygghet för hushållen. Men också för bankerna som kan planera bättre.
Sahlberg säger också att det är bra för samhället i stort. Färre hushåll blir då känsliga för snabba ränteförändringar.
Läs mer på News55: Nu höjs din premiepension med 500 kronor – trots oro på börsen

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.