News55

Efter pensionsskandalerna: Sverige säkrare från bedrägerier

bedrägerier
Ekobrottsmyndigheten riktar kosan mot bedrägerier kopplade till pension. (Foto: Pensionsmyndigheten och Aleksej Sarifulin)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 09 maj 2025Publicerad: 09 maj 2025

Efter stora bedrägerier i premiepensionens fonder har säkerhetsarbetet skärpts. Enligt Pensionsmyndigheten är riskerna för spararna betydligt mindre i dag.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
News55 TV

Snart är räckvidd inte längre ett problem hos elbilar

09 maj 2025
sparpsykologen
Spela klippet
News55 TV

Sparpsykologen: "Så tar du bättre ekonomiska beslut"

08 maj 2025

För drygt ett decennium sedan kunde tiotusentals pensionssparare se sina besparingar försvinna i två uppmärksammade fondskandaler – Falcon Funds och Allra. 

Genom aggressiv marknadsföring, bristande kontroll och tveksamma investeringar försvann miljardbelopp ur det statliga premiepensionssystemet, skriver DN.

Nu varnar Ekobrottsmyndigheten för att systemet fortfarande kan locka kriminella bedrägerier, men Pensionsmyndigheten menar att de största riskerna i dag är undanröjda.

Anna Åkesson är jurist på Pensionsmyndigheten.

“Säkerheten är mycket större i dag”, säger Anna Åkesson.

MISSA INTE: Svindyr funktion: Därför stängs motorn av vid rödljuset – och startar igen

En förändrad struktur stoppar bedrägerier

Tidigare kunde fonder tas in i det svenska premiepensionssystemet så länge de godkänts i något EU-land. Det innebar att bolag med tillstånd i länder med svagare tillsyn ändå kunde marknadsföra sig till svenska pensionssparare. 

ANNONS

För de kriminella öppnade det ett fönster som visade sig alltför enkelt att utnyttja för bedrägerier, skriver DN.

Sedan skandalerna har systemet förändrats i grunden. I dag är det den statliga fondtorgsnämnden som upphandlar och granskar vilka fonder som får finnas på fondtorget. Kriterierna är striktare och kontrollen betydligt mer noggrann.

“Det är en helt annan process för att säkerställa att man har god kvalitet på fonderna och att det ska vara ett säkrare system”, säger Anna Åkesson.

För den som inte gör något aktivt fondval i premiepensionen placeras pengarna i statliga AP7 Såfa, även kallad “soffliggarfonden”. Men många väljer ändå egna alternativ, och det är för deras skull som fondurvalet nu är hårdare kontrollerat.

MISSA INTE: Bolt vinner upphandling – ska köra sjukhustaxi och färdtjänst

ANNONS

Gamla skador – nya tvister

Bedrägerierna kring Allra och Falcon Funds utreds fortfarande i domstol. I flera fall har ledande personer dömts till fängelse, men återbetalningarna har varit långdragna. 

Pensionsmyndigheten har hittills lyckats driva in omkring 750 miljoner kronor, men uppskattar att sparare förlorade betydligt mer än så. Bara i Falcon Funds-härvan kan det handla om närmare fyra miljarder kronor i förlorat kapital och utebliven avkastning.

ANNONS

“Sådana här processer tar lång tid oavsett om det är Sverige eller utomlands och det gör att det drar ut på tiden. Men vi känner oss trygga med våra krav”, säger Anna Åkesson.

Parallellt med de rättsliga processerna driver Pensionsmyndigheten flera skadeståndsmål mot både banker och revisionsbyråer. 

Bland de stämda finns storbanker som SEB och Swedbank, men även revisionsföretag som Deloitte, KPMG och PwC. Myndigheten menar att dessa aktörer borde ha stoppat bedrägerierna och oegentligheterna i tid.

Din pension är säkrare nu än tidigare. (Foto: Christian Chan och Cundra Images)

MISSA INTE: Nya semestern med tåg: Direkt från Sverige till Centraleuropa

Fortsatt bevakning efter bedrägerierna

Även om säkerheten skärpts vill Ekobrottsmyndigheten inte blåsa faran över. I sin senaste rapport pekar man på att stora kapitalflöden, i kombination med låg upptäcktsrisk, fortfarande gör premiepensionssystemet intressant för organiserad brottslighet och bedragare.

Rikard Jermsten, generaldirektör på Ekobrottsmyndigheten, förklarar:

ANNONS

“Allra och Falcon Funds är några exempel på hur man lurat pensionssparare med rena bluffverksamheter och där man dränerat pensionssystemet på pengar”, säger Rikard Jermsten.

På frågan om det finns aktuella fall av samma typ svarar han undvikande. Några nya stora avslöjanden har inte gjorts offentliga, men myndigheten hänvisar till sin underrättelseverksamhet.

“Vi lägger ett samlat pussel”, säger Rickard Jermsten.

Förändrat system – men fortsatt vaksamhet

Premiepensionen är fortfarande en relativt liten del av den totala pensionen, men med stora pengar i omlopp. För den enskilda spararen kan en förlust göra stor skillnad. Därför är frågan om trygghet och kontroll fortsatt central.

Pensionsmyndigheten anser att förutsättningarna i dag är helt annorlunda jämfört med när bedrägerierna och skandalerna först uppdagades. 

Men även om nya regler gör det svårare att lura systemet, är de rättsliga efterspelen från det som hände fortfarande långt ifrån avslutade.

“Vi har fortfarande flera tvister igång för att försöka få tillbaka pengar till de sparare som drabbats. Det är ett långsiktigt arbete”, avslutar Anna Åkesson.

ANNONS

Läs mer om ekonomi:

Så slipper du kvarskatt på pensionen – detta måste du göra

Spara 100 000 kronor till din tjänstepension – välj lägre avgifter

Rörlig ränta lockar – men stabilitet kan vara värt mer

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS