Många människor som har jobbat hela livet får ändå inte en pension de kan leva på och nu slår pensionärsorganisationer larm om de äldres fattigdom.
En miljon pensionärer lever farligt nära fattigdom


Mest läst i kategorin

Birgitta Sjögren, 75, från Växjö har jobbat hela livet, över 45 år, och får endast ut 13 500 kronor i pension och det räcker inte ens till det mest nödvändiga, skriver Sveriges Radio.
Det är knapert, men det finns de som har det värre.
“De har en pension som ligger på 8 000 och lite över, vem klarar sig på det? Det är inte bidrag vi ska leva på, vi ska leva på en riktig pension. Det är så, så orättvist”, säger hon till Sveriges Radio.
Den allmänna pensionen
SPF Seniorerna och Kommunalpensionärerna, SKPF, har undersökt vad den allmänna pensionen egentligen räcker till genom att jämföra pensionsnivåerna med vanliga hushållsutgifter.
Resultatet är nedslående och presenteras i rapporten Vem klarar sig på en allmän pension i dag?
Öven en miljon äldre lever på marginalen varje månad, och 72 procent av alla pensionärer har statliga bidrag som fyller ut deras pension, trots ett de har ett långt arbetsliv bakom sig.
“För medianpensionären hamnar den allmänna pensionen på cirka 2 500 kronor under utgifterna i Konsumentverkets normalbudget tillsammans med bostadsutgiften”, skriver pensionärsorganisationerna i sin rapport.
Senaste nytt
Existensminimum och fattigdom
SKPF:s ordförande Liza di Paulo-Sandberg konstaterar att när allt har blivit dyrare har allt fler pensionärer hamnat farligt nära existensminimum.
“Medianpensionärens allmänna pension når inte heller upp till vad som anses vara en skälig levnadsnivå enligt äldreförsörjningsstödet. Men den tar sig nätt och jämnt över Kronofogdens nivå för löneutmätning med cirka 600 kronors marginal och 1 100 kronor över existensminimum i sammanhanget försörjningsstöd”, skriver pensionärsorganisationerna i sin rapport.
“Man har jobbat, kanske 40 år, och ändå får en väldigt låg pension, jag måste säga, jag tycker att det här, det är faktiskt skamligt”, säger Liza di Paulo-Sandberg till Sveriges Radio.
Kvinnor drabbas hårdast
Kritiker tycker att pensionssystemet straffar kvinnor på flera sätt. Kvinnor får ofta lägre tjänstepension och har generellt lägre inkomster, dessutom delas deras pensioner upp på fler år eftersom kvinnor lever längre än män.
Det liknas vid att kvinnor får ett löneavdrag för att de har jobbat deltid och tagit hand om barn.
Birgitta Sjögren tycker att det är orättvist att kvinnor ska drabbas hårt av pensionssystemet och nu vill hon att kvinnor ska sluta missgynnas.
“Kvinnan har varit hemma och skött barn och hushåll och så här, och sen ska man då, när man blir pensionär, ska man titta i detta orangea kuvertet, det är fruktansvärt”, säger hon till Sveriges Radio.
Liza di Paulo-Sandberg håller med om att pensionssystemet drabbar kvinnor extra hårt och tycker att systemet behöver ses över så att människor får en pension de kan leva på, och inte bara överleva.

Höjd pensionsålder höjde pensionen direkt
Den höjda pensionsåldern gav direkt effekt på hur stor pensionen för nyblivna pensionärer blev jämfört med deras inkomst innan pensioneringen.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Inga pengar på banken? Skulder? Livförsäkringen ser till att din familj också får ett arv