News55

Experten: Därför måste du fortfarande betala skatt på pensionen

skatt
Dan Adolphson förklarar varför man fortfarande måste betala skatt, även när man har gått i pension. (Foto: Pexels, Olandsfokus och MinPension)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 21 juli 2025Publicerad: 21 juli 2025

Ett helt arbetsliv värt av skatt till staten borde väl räcka, kan man tycka. Men för många pensionärer kommer kallduschen när de ser skatten på sin pension.

ANNONS

Mest läst i kategorin

guld
Spela klippet
News55 TV

Alternativ till ditt sparande: Bitcoin, guld och platina

19 juli 2025

Dan Adolphson, ekonom för MinPension, möter ofta just den reaktionen. 

“Det är en vanlig uppfattning att man har betalat skatt hela yrkeslivet på lönen och att pensionen är lägre och därför borde vara skattefri”, säger han till E55.

Bakgrunden är komplex men logisk. Till skillnad från privat sparande är pensionen inte redan skattad när du tjänar in den. De pengar som sätts av till både allmän pension och tjänstepension är obeskattade tills de betalas ut. 

Först när pensionären får pengarna i handen räknas de som inkomst – och då ska skatt betalas, precis som på en lön.

MISSA INTE: Kris för kontanter – De ska lösa problemet med tomma bankomater

Skatt dras när pengarna betalas ut

Det betyder att staten inte dubbelbeskattar den löpande pensionen, utan att beskattningen sker först vid utbetalning. Den skatt som då dras bidrar till den offentliga sektorn – vård, omsorg och andra samhällstjänster. Många av dessa är tjänster man ofta har större behov av ju äldre man blir.

Privat pensionssparande fungerar dock annorlunda. Har du satt av pengar från redan beskattad lön – till exempel på ett sparkonto eller investeringssparkonto – så slipper du betala skatt igen på själva insättningen. 

ANNONS

Det är bara eventuella vinster som beskattas, till exempel kapitalvinst eller schablonskatt.

“Så det är inte frågan om någon dubbelbeskattning (vid både in- och utbetalning)”, förklarar Dan Adolphson. Det handlar om olika typer av inkomster som beskattas vid olika tidpunkter.

MISSA INTE: Råttor bland bullar och kaffe – på Bröd & Salt

ANNONS

Förhöjt grundavdrag kan sänka skatt rejält

En tröst för många är att skattesystemet innehåller vissa lättnader för äldre. Från det år du fyller 67 (68 från 2026) får du ett högre grundavdrag än yngre pensionärer. Det innebär att en större del av inkomsten blir skattefri, vilket kan ge flera tusenlappar i lägre skatt per år.

Om du exempelvis får ut 20 000 kronor i månaden i pension motsvarar det 240 000 kronor om året. Det vanliga grundavdraget ligger mellan 42 000 och 44 000 kronor. 

Men när det förhöjda grundavdraget börjar gälla höjs det till omkring 72 700 kronor – alltså nästan 30 000 kronor mer av din inkomst som blir skattefri.

Exakt hur mycket lägre skatten blir beror på vilken kommunalskatt du har. Men i en kommun med 32 procent skatt innebär det omkring 9 824 kronor mindre i skatt per år. Ett påtagligt tillskott i plånboken, särskilt i tider då varje krona räknas.

ANNONS
Det kan kännas surt att betala skatt hela livet, och sedan fortfarande behöva göra det när man njuter av pensionen. (Foto: Getty Images, Pexels och Route66´s Images)

MISSA INTE: Hör den vegetariska sillen hemma vid högtider – för fiskens skull?

Grundavdraget – så fungerar det i praktiken

Många missförstår vad grundavdraget egentligen innebär. Det är inte ett belopp du får utbetalt och det minskar inte skatten krona för krona. I stället påverkar det vilken del av din inkomst som är skattepliktig.

Om grundavdraget ökar från 42 000 till 72 700 kronor, minskar din beskattningsbara inkomst med 30 700 kronor. Det är på den delen du slipper skatt. Resultatet blir att du, beroende på skattenivån i din kommun, betalar betydligt mindre i skatt varje månad – utan att behöva göra något annat än att fylla rätt ålder.

För många som funderar på när de ska börja ta ut sin pension kan det därför vara värt att vänta till januari året efter man fyllt 66, för att få del av det förhöjda avdraget.

“Skatten man betalar som pensionär går till att finansiera bland annat vård, omsorg och andra samhällstjänster – även sådana som man själv använder mer av som äldre”, säger Dan Adolphson till E55.

Läs mer om ekonomi:

ANNONS

Kommer Coop gå i konkurs? Blöder 2 700 miljoner kronor

Här sjudubblas hyran – där Kungen är hyresvärd: “Zombiemiljö”

Skattehaveri drabbar dödsbon – hundratals miljoner betalas tillbaka

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS