News55

Experten: Så maxar du din allmänna pension

pension
Experten tipsar om hur du maxar allmänna pensionen. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 16 maj 2025Publicerad: 16 maj 2025

Här reder experten ut vad som påverkar storleken på din pension från staten, hur mycket som är möjligt att få, vad en vanlig pensionär får ut – och hur lite det faktiskt kan bli.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
News55 TV

Domen från läsarna: "Hälften tycker att EFN saknar trovärdighet"

15 maj 2025

Det finns inget rakt svar på frågan om vad den högsta möjliga allmänna pensionen är. Hur mycket du får beror nämligen på flera faktorer, bland annat hur mycket du har tjänat under hela arbetslivet, hur många år du har arbetat och när du väljer att gå i pension.

Enligt färska siffror från februari 2025 har de fem personer med högst utbetald allmän pension i genomsnitt 69 800 kronor per månad före skatt. Gemensamt för dessa individer är att de började ta ut pension sent, i snitt vid 78 års ålder och har haft pensionsgrundande inkomst i över 54 år

“Det vill säga: de har både jobbat riktigt länge och tjänat bra under hela livet. De här personerna har högst troligt också en tjänstepension och kanske ett eget sparande till pension”, förklarar pensionsexperten Monica ZettervallPensionsmyndighetens hemsida.

Men att arbeta till 78 års ålder är långt ifrån vanligt. För de flesta är det viktigare att fokusera på faktorer som spelar störst roll i praktiken: livsinkomst, om du omfattas av tjänstepension och när du påbörjar ditt pensionsuttag.

MISSA INTE: Experten: Allt dyrare med försäkring och veterinär för hund

Vad får en genomsnittlig pensionär?

Här blir det lite enklare att svara, menar Zettervall. I januari 2025 låg den genomsnittliga allmänna pensionen på 17 100 kronor per månad före skatt. Det motsvarar i snitt cirka två tredjedelar av den totala pensionen, där resterande del oftast består av tjänstepension och ibland ett eget sparande.

Det finns också skillnader mellan kvinnor och män – mycket beroende på olika nivåer i livsinkomst, deltidsarbete och ojämställda löner.

ANNONS

“Kvinnor har i genomsnitt 6 600 kronor, 26 procent, lägre pension per månad än vad männen har”, skriver Monica Zettervall i ett annat blogginlägg, där hon ger råd på hur man kan motverka just det.

 Ett orange kuvert från pensionsmyndigheten. (Foto: Fredrik Sandberg/TT) 
ANNONS

Det lägsta man kan få – från noll till garantipension

Det är faktiskt möjligt att få noll kronor i allmän pension. Det kan till exempel hända om du har pension från ett annat land, eller inte har arbetat eller bott tillräckligt länge i Sverige.

Men det finns ett grundskydd i det svenska pensionssystemet. Garantipensionen är tänkt att ge en ekonomisk bas för dem som har haft låg eller ingen arbetsinkomst och varierar beroende på hur länge du bott i landet.

Du har rätt till garantipension om du har bott minst tre år i Sverige, även utan arbetsinkomst. Men för att få full garantipension måste du ha bott i Sverige i minst 40 år mellan 16 års ålder och det år du uppnår pensionsålder. Nivåerna före skatt 2025 före skatt är 11 907 kr/mån som ogift och 10 780 kr/mån som gift.

Dessutom kan du som har låg pension ansöka om bostadstillägg från och med 66 års ålder, ett stöd som många inte känner till men som kan göra stor skillnad i plånboken.

Kan man maxa pensionen?

ANNONS

Sammanfattningsvis, att “maxa” sin pension fullt ut kräver höga inkomster, ett långt arbetsliv och ofta att du väntar med att gå i pension. Men även om du inte kan nå maxnivåerna kan du påverka din framtida pension genom att arbeta så många år som möjligt, ha koll på tjänstepensionen och tänka igenom när du vill börja ta ut pension.

Genom att förstå hur systemen fungerar kan du fatta bättre beslut – redan idag – för en tryggare pension i morgon, menar Zettervall.

Läs mer:

Läkarens råd mot och vid ryggskott

De friskaste och mest tåliga hundraserna – enligt experterna

Sömnstörningar och nedstämdhet – så påverkar pollen

Expert: För få tar läkemedel mot rökning – “Många extra levnadsår”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS