News55

Facken varnar: Den allmänna pensionen räcker inte längre

pensionen
LO, Saco och TCO ryter till över att den almänna pensionen är så låg att den skapar klyftor. (Foto: Jessica Gow / TT, Pixelshot, Grapix och Noun Project Images)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 23 maj 2025Publicerad: 23 maj 2025

LO, TCO och Saco riktar nu skarp kritik mot utvecklingen i det svenska pensionssystemet, och hoppas på ändringar av pensionen i närtid.

ANNONS

Mest läst i kategorin

kärnkraften
Spela klippet
Privatekonomi

Kärnkraften fortfarande het potatis för svenskarna

23 maj 2025

Om inget görs, riskerar skillnaderna mellan pensionärer att växa ytterligare, menar de.

De tre stora fackliga centralorganisationerna i Sverige – LO, TCO och Saco – höjer nu rösten i pensionsfrågan, och deras ordföranden har tillsammans skrivit en debattartikel på tidningen Altinget .

I ett gemensamt utspel riktar de kritik mot Pensionsgruppen, den politiska instans som ansvarar för att vårda och utveckla pensionssystemet. Enligt facken har den allmänna pensionens nivå blivit så låg att systemets själva grund ifrågasätt, skriver SPF Seniorerna.

”Att kompensationsgraderna försämrats får konsekvenser. Samhällskontraktet eroderas”, skriver fackförbundens ledare i ett gemensamt debattinlägg.

MISSA INTE: Så avslöjades bluffen – äldre lurade på 17 miljoner

Klyftorna växer

Tjänstepensionen har länge lyfts fram som en viktig komplettering till den allmänna pensionen. Men enligt LO, TCO och Saco är det en farlig utveckling om den börjar ersätta grundskyddet. 

Om alltfler måste förlita sig på tjänstepensionen för att få en rimlig ekonomi efter pensioneringen, riskerar skillnaderna mellan grupper att öka. 

ANNONS

Den som haft ett fast jobb med kollektivavtal och möjlighet till hög tjänstepension får det bättre – medan andra halkar efter.

Fackförbunden varnar också för att ansvaret för pensionerna i allt högre grad flyttas över till arbetsmarknadens parter, i stället för att politiken tar ansvar för helheten.

MISSA INTE: Utmanare pressar Hemnet: ”Det har blivit för dyrt”

ANNONS

Pensionen: Allt mindre kvar att leva på

Pensionsutredningen som nyligen presenterades visar tydligt att den allmänna pensionen ger en allt mindre andel av den tidigare lönen, skriver E55. För många märks det i plånboken – steget mellan vad man tjänade i arbetslivet och vad man nu får i pension har blivit större med åren.

SPF Seniorerna, som länge bevakat frågan, ser allvarligt på utvecklingen. Organisationens pensionsexpert Anna Eriksson menar att det är viktigt att höjda pensionsavgifter verkligen kommer både dagens och framtidens pensionärer till del.

”Många har gått i pension i god tro vid 65 års ålder, med uppfattningen att det är en rimlig och accepterad pensionsålder”, säger hon.

I verkligheten har övergångsregler från det gamla ATP-systemet varit snäva, och få av dagens pensionärer har haft samma villkor för intjänande som dagens löntagare.

ANNONS
Enligt de tre facken, bland annat Göran Arrius (Vänster), är den almänna pensionen för låg för att leva på. (Foto: AnnettVauteck Images och Vilhelm Stokstad/TT)

MISSA INTE: Klubbat och klart: 30 procent dyrare medicin för äldre från 1 juli

Pensionssystemet i siffror

Pensionsmyndighetens färska siffror visar att pensionssystemets ekonomi i stort sett är i gott skick. Vid årsskiftet fanns ett överskott på närmare 1 900 miljarder kronor – en tydlig uppgång jämfört med föregående år. 

Det så kallade balanstalet – som avgör om pensionsbromsen aktiveras – ligger just nu på 1,1695. Ett tal under 1,0 skulle innebära sänkta pensioner, vilket senast skedde 2014.

Men även om systemet är finansiellt starkt, betyder det inte att pensionerna räcker. 

Myndighetens långsiktiga prognoser pekar mot att balanstalet förblir stabilt – under förutsättning att pensionsåldern höjs ytterligare och att den ekonomiska tillväxten håller i sig.

Krav på höjd avgift på pensionen

ANNONS

De tre fackliga organisationerna kräver nu att Pensionsgruppen agerar. Deras uppmaning är tydlig: höj avgifterna till den allmänna pensionen. Att förlita sig på att tjänstepensionen ska väga upp för brister i grundsystemet är enligt dem både ineffektivt och orättvist.

SPF Seniorerna instämmer. Tjänstepensionen ska vara ett komplement, inte en räddningsplanka. 

Om inget görs riskerar pensionspyramiden – med den allmänna pensionen som bas – att förlora sin funktion.

Läs mer om ekonomi:

Pensions-vrede: LO, TCO och SACO till attack mot politikerna

Nederlag för EU:s tjänstepension

De anhörigas ekonomiska misshandel av dementa äldre

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS