News55

Falska nätbutiker: Bedrägeri värt 134 miljoner hindrades

nätbutiker
I ett sammarbete mellan polisen, storbankerna och Konsumentverket stoppasdes 134 miljoner kronor. (Foto: Marcial Comoron och Creativa Images)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 13 maj 2025Publicerad: 13 maj 2025

Ett nytt arbetssätt mellan polis, Konsumentverket och storbankerna slog ut betalfunktioner hos falska nätbutiker.

ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi kom på att vi skulle kunna stoppa fler om alla delade information som inte är reglerad som personuppgifter”, säger Anna-Lena Tapper, projektledare vid polisens nationella bedrägericentrum, till DN.

Under slutet av 2024 testade polisen en ny metod för att bromsa nätbedrägerier. Tillsammans med Konsumentverket och landets fyra största banker skapades ett snabbt informationsflöde om misstänkta nätbutiker. 

Resultatet blev tydligt – på bara tre månader stoppades köp för totalt 134 miljoner kronor, skriver Dagens PS.

Samarbetet gick ut på att Konsumentverket skickade in inkomna tips om bluffbutiker till polisen, som i sin tur delade dem med Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB. 

Bankernas experter kunde därefter granska butikerna och snabbt ta bort deras möjlighet att ta emot kortbetalningar.

MISSA INTE: “Olyckligt” – SCA avverkade 300 år gamla tallar

1 300 nätbutiker slogs ut

Sammantaget stängdes betalfunktionen på omkring 1 300 falska nätbutiker. Nästan 239 000 försök till köp nekades under perioden – ett tydligt tecken på hur stor spridning bluffarna har.

ANNONS

“Vi såg att det fanns mycket information, men den användes inte alltid effektivt. Genom att dela med oss till varandra kunde vi reagera snabbare”, säger Anna-Lena Tapper.

Ingen känslig personinformation delades mellan parterna. Det gjorde det möjligt att agera snabbt, utan att juridiken satte käppar i hjulet.

Låga priser och bra erbjudanden lockade in folk i en härva av bedrägerier. (Foto: Elena Mishina)

MISSA INTE: Basta lagom ofta – kopplas till bättre sömn och lägre stress

ANNONS

Förfalskade nätbutiker lurar tusentals

De falska butikerna fungerar ofta som vanliga nätbutiker vid första anblick. De har produktbilder, kampanjer och ofta priser som är för bra för att vara sanna. Men bakom kulisserna finns ingen verklig försäljning – bara en målsättning att lura till sig pengar.

Eftersom bedragarna ofta byter namn och webbadress är det svårt att hinna före. Det nya arbetssättet gjorde att man kunde ingripa medan bedrägeriet fortfarande pågick.

Siffran 134 miljoner kronor är inte exakt, eftersom vissa konsumenter kan ha försökt genomföra köp flera gånger. Men även med viss osäkerhet är det en betydande ökning jämfört med tredje kvartalet 2024, då det handlade om 77 miljoner kronor.

ANNONS

MISSA INTE: Detta får två av tre hundägare att fly från kommunen de bor i

Fortsättning planeras

Pilotprojektet var tänkt som ett tillfälligt försök, men efter den tydliga effekten vill flera inblandade fortsätta samarbetet. Enligt polisen är det här ett exempel på hur olika aktörer kan arbeta tillsammans mot moderna bedrägeriformer, såsom falska nätbutiker.

Bankerna kan snabbt agera mot betalningar, men behöver underlag från myndigheter. Och myndigheterna får ofta in tips – men saknar verktyg för att agera direkt. Tillsammans har de visat att det går att göra verklig skillnad.

Målet är att konsumenter ska kunna handla tryggt på nätet – utan att riskera att pengarna försvinner till bedragare i andra änden av en fejkad nätbutik.

Läs mer om ekonomi: 

Kontanter gör oväntad comeback – trots digital dominans

Efter pensionsskandalerna: Sverige säkrare från bedrägerier

ANNONS

Dyrare att tanka om de rödgröna vinner – lovar Miljöpartiet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS