Det är cirka en sjundedel av den allmänna pensionen som blir premiepension och för att få ut de pengarna måste du aktivt ansöka om dem, men tusentals pensionärer missar det.
Flera tusen pensionärer tar inte ut sin premiepension


Mest läst i kategorin
Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen som du antingen själv kan placera i fonder eller låta hamna i sjunde AP-fonden, det skriver Sveriges Radio.
Trots att det faktiskt är ungefär en sjundedel av den allmänna pensionen som blir premiepension är det tusentals svenska pensionärer som inte tar ut den.
MISSA INTE: De spenderar pensionen med varandra – på en tandemcykel
Riktad insats under våren
Under våren har Pensionsmyndigheten därför gjort en riktad insats som lett till att nästan 8 000 fler nu får ut sin premiepension.
Sedan slutet av maj har myndigheten skickat ut brev till de cirka 15 000 pensionärer över 70 år som inte har tagit ut sin premiepension, trots att de har rätt till det, och hälften av dem har nu börjat göra det.
Pensionsmyndighetens generaldirektör Anna Pettersson Westerberg är nöjd över det resultatet.
“Vi är väldigt glada och de har ökat sin pension med nästan 2 200 kronor per månad. Det är totalt sett då cirka 17 miljoner som vi utbetalar nu, per månad”, säger hon till Sveriges Radio.
Senaste nytt
Känner inte till
För att få ut sin premiepension måste den som uppnått sin pensionsålder själv göra en aktiv ansökan.
Men trots att Pensionsmyndigheten nu har skickat ut en påminnelse har lite drygt 7 000 personer fortfarande inte ansökt om att få ut sina premiepensionspengar.
På en PRO-träff i Kärrtorp i södra Stockholm var många förvånade över att det är så många som inte har ansökt.
Stockholms PRO-ordförande Curre Hansson är själv osäker på om han får ut sin premiepension.
“Ja, alltså, det här är nånting som jag inte haft en susning om, runt ikring, så att det är helt nytt för mig”, säger han till Sveriges Radio.
Var lite krångligare förut
Anna Pettersson Westerberg tror att det tidigare systemet med två myndigheter kan vara en orsak till att många har missat att ansöka om att få ut sin premiepension.
“Ja, vi tror att det är människor som har en liten tröskel för att ansöka om pension generellt, som kanske när det här skedde också för många år sen, då var det faktiskt två olika myndigheter som hade ansvar, både Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten, men nu är det Pensionsmyndigheten och det kanske var lite krångligare än vad det är i dag”, säger hon till Sveriges Radio.
Läs mer på News55: Pension: Vilken av de två förvaltningsformerna är bäst?

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.