News55

Förlorare på pensionen – ”arvsynd i pensionssystemet”

pensionssystemet
Socialförsäkringsminister Anna Tenje tycker att pensionen måste bli bättre, men hur går vägen för att uppnå det? Bilden är ett montage. (Foto: Canva, Anders Wiklund/TT och Lars Pehrson/SvD/TT)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 02 apr. 2025Publicerad: 02 apr. 2025

Forskare varnar för att en höjd pensionsavgift kan förstärka generationsklyftorna ytterligare, och yngre generationer kan ramla efter i pensionssystemet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det svenska pensionssystemet, som sjösattes under 1990-talet, skulle bli mer rättvist och långsiktigt hållbart än det tidigare ATP-systemet. 

Men ny forskning från IFN visar att dagens unga fortsatt bär en tung ekonomisk börda – och att risken för nya orättvisor ökar om pensionsavgiften höjs, skriver Tidningen Näringslivet.

Jacob Lundberg, forskare och chefsekonom på Timbro, har nyligen presenterat rapporten Vinnare och förlorare i det svenska pensionssystemet:

“Första ATP-generationerna fick en livsinkomstökning motsvarande 700 000 kronor i dagens penningvärde. Dagens unga får i bästa fall tillbaka vad de betalat in”, säger Jacob Lundberg.

Enligt Lundberg har det nuvarande pensionssystemet dämpat snedfördelningen mellan generationer. Men eftersom inkomstpensionen är ett ofonderat system, där dagens inbetalningar går till dagens pensionärer, kvarstår effekten av tidigare överföringar. 

Det handlar om ett livsinkomstbortfall på runt åtta procent för yngre generationer – ”en arvsynd” som han menar fortfarande påverkar pensionsnivåerna.

MISSA INTE: Poliser åtalas efter påtryckningar om påstådd våldtäkt

Överskottet kan hjälpa – eller förvärra

ANNONS

I takt med att AP-fonderna vuxit har pensionssystemet byggt upp ett överskott på cirka 1 300 miljarder kronor. 

Detta har lett till diskussioner om att införa en så kallad ”gas” – en mekanism som, i goda tider, automatiskt höjer pensionerna.

Men enligt Jacob Lundberg innebär en höjd pensionsavgift i kombination med ett överskott och en gas en risk för att ännu en gång omfördela resurser till dagens pensionärer – på bekostnad av framtidens.

“Då gör vi ett nytt ATP-beslut i miniformat”, säger Jacob Lundberg.

MISSA INTE: AI-sensorer i taket – ska förhindra fallolyckor i vården

ANNONS

Kräver större transparens på pensionssystemet

Sacos ordförande Göran Arrius försvarar däremot tanken på högre avgifter. Han menar att dagens pensionsnivåer är för låga, även för många som arbetat ett helt yrkesliv.

“Om det ska löna sig att jobba måste vi stärka den allmänna pensionen”, säger han.

ANNONS

Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) håller med om att pensionerna måste förbättras, men ser höjd avgift som en komplicerad väg.

“Det finns inget enkelt svar. Det är många nya frågor som uppstår: Vem ska betala? Hur påverkas löneutrymme och tillväxt?” säger Anna Tenje.

Hon vill hellre se ett mer transparent system, där alternativ som längre arbetsliv lyfts fram.

Pensionssystemet främjar att arbeta längre

Eva Erlandsson, seniorekonom på Svensk Försäkring, pekar på att riktåldern för pension redan har höjts och att detta haft en positiv effekt på pensionsnivåerna.

“Att arbeta ett år längre stärker pensionen mer än vad en avgiftshöjning gör”, säger Eva Erlandsson.

Anna Tenje delar den bilden.

“Medellivslängden ökar och vi mår bättre högre upp i åren. Det måste vi ta tillvara på – inte pensionera bort”, säger hon.

ANNONS

Läs mer om hälsa:

Behandling med östrogen ökar risken för hudcancer

Experten: Fler fall av lungcancer – men orsaken är okänd

Experten: Artros gör ont – men vila hjälper inte

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

ANNONS
Skapa ett arv du med

Inga pengar på banken? Skulder? Livförsäkringen ser till att din familj också får ett arv

Läs mer
ANNONS
ANNONS