WWF varnade tidigare under året för överfiske på den klassiska sillen, så vissa experter och influencers väljer växtbaserad sill istället.
Hör den vegetariska sillen hemma vid högtider – för fiskens skull?


Mest läst i kategorin
“Människor kan överleva utan inlagd sill”, säger Inger Melander, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF.
Hennes ord kommer med några dagar kvar till midsommar, en högtid där den klassiska silltallriken har en självklar plats på många svenska bord, skriver SvD.
Men i år varnar WWF för att flera bestånd av sill är allvarligt hotade, däribland den norsk vårlekande sillen – en av de vanligaste sorterna i våra burkar.
WWF:s senaste fiskguide placerar sorten på rödlistan. Det innebär att bestånden är så hårt pressade att det finns risk för kollaps. Melander uppmanar därför konsumenter att kontrollera burkarnas ursprung noga och välja sill från hållbara bestånd, exempelvis nordsjösill eller MSC-märkt fisk.
MISSA INTE: Måttligt drickande – ändå riskabelt, menar myndigheten
Otydliga etiketter på sillen försvårar valet
Men även med god vilja kan det vara svårt att veta vad man köper. Märkningen på sillburkar är inte alltid tillräckligt detaljerad för att visa vilken sorts sill som faktiskt ligger i lagen. Står det bara ”Nordostatlanten” säger det inget om vilken population fisken kommer från.
För Inger Melander blev årets letande förgäves. Hon hittade inte en enda hållbar matjesill och väljer därför att avstå helt.
“Vi kan behöva lyfta blicken lite. Kanske kan jag skippa den där sillen till midsommar för att haven, och i slutändan även planeten, ska må bättre i framtiden”, säger hon till SvD.
Hon ser en större bild där förändrade matvanor också gynnar miljön. Kött och fisk bör vara undantag snarare än regel, menar hon. Istället förespråkar WWF mer växtbaserad mat – ett råd som också följts av tvillingsystrarna Emma Oller Danielsson och Amelia Oller Westerberg, som tillsammans driver kontot ”Vegansk matlåda”.
MISSA INTE: Nya lagen tvingar brandmännen till barberaren: “Fel fokus”
Senaste nytt
Aubergine i klassisk sillag
För Emma Oller Danielsson handlar midsommar inte om att ge upp traditionerna, utan att tolka dem på nytt. Hon lagar olika växtbaserade varianter av sill där aubergine, svamp och sjögräs får ta fiskens plats. Rätterna serveras i senapslag, lökmarinad eller med wasabi.
“Man har så mycket känslor kopplade till mat, det har jag också. Jag vill äta samma saker som jag växte upp med, och som jag kopplar till midsommarbordet”, säger Emma Oller Danielsson.
Genom att leka med konsistens och smak kommer hon nära originalet, säger hon. Hennes vänner som vanligtvis äter kött brukar uppskatta alternativen – inte minst den inlagda auberginen som blivit favorit.
Även Inger Melander tycker att vi borde bli bättre på att våga prova nytt. Det finns mängder av arter i haven, men svenskarna håller sig till ett fåtal, vilket ökar trycket på just de arterna.

MISSA INTE: Natos krav tvingar fram rekordstora försvarslyft i Sverige
Livsmedelsjätten: Våra burkar med sill är hållbara
Samtidigt försäkrar företaget Orkla, som står bakom varumärket Abba, att deras sillburkar håller måttet. Enligt kommunikationschefen Sara Paulsson kan konsumenterna känna sig trygga.
Hon förklarar att sill behöver lagras, så även om sillen som finns i burkarna som säljs nu är rödmarkerad, så fiskar de endast fisk som är grön- och gulmarkerad.
Företaget hänvisar också till MSC-certifiering och betonar sitt ansvar för att endast köpa in från bestånd med hållbart fiske.
“Vi har ett stort ansvar när vi styr våra inköp, att det finns långsiktigt hållbart fiske”, avslutar Sara Paulsson.
Läs mer om ekonomi:
Stängd bankomat säkerhetsfråga: ”Kontanter på väg att försvinna?”
Tekniska felet bakom elkaoset i Spanien
Experter varnar: Sänkta räntan kommer inte rädda din ekonomi

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.