News55

"Judehuset" – Neuman om svensk judisk och antisemitisk historia

Neuman
Klippgatan 19 var en fastighet på Södermalm där judiska familjer kunde bo billigt. Bland annat bodde flyktingar där från folkmordet och förföljelsen i Polen och Ryssland på 1800-talet. Till höger: Ricki Neuman, författare. Foto: Claudio Bresciani / TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 09 juli 2025Publicerad: 08 juli 2025

Ricki Neuman har skrivit Judarna på Klippgatan 19, en kulthistorisk insats om judendomen i Sverige över tid.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Länge fanns det ett hus på Södermalm som kallades för Judehuset. Södermalm på den tiden var fattigt, och det var svårt att komma dit med de olika spårvagnarna från Östermalm för familjen Neuman.

MISSA INTE: De spenderar pensionen med varandra – på en tandemcykel

Ricki Neuman, författare

Ricki Neuman har skrivit om sin uppväxt, och om judarna på Klippgatan 19 på Söder i Stockholm. Boken är kort, men ger en spännande inblick i den etniska minoriteten och allt som de utsattes för under 1900talets först halva.

Huset var färdigt 1913 och fram till 1965 kunde judiska immigranter bo där billigt. Det kallades för ett “getto på höjden”, betalat av filantroperna Eduard Heckscher med frun Sophie.

Syftet var att integrera nyinflyttade judar i det svenska samhället, utan att behöva ge upp sina judiska traditioner. Där fanns ett gemensamt kök för koshermåltider, tillsammans med slöjdsal och många små lägenheter.

Huset hade hiss, vilket inte var helt vanligt. Det fanns även vattenklosetter och åtta badkar i källaren.

Och en träfflokal för judiska organisationer. Bland annat idrottare. Flera judiska pojkar som växte upp i huset blev framgångsrika boxare.

ANNONS

Det var tillåtet att kalla dem judejävlar, skrev Slas en gång. Men det var inte särskilt klokt. De han kallade judejävlar var duktiga i närkamp, många och starka.

Sigvard Marjasin, senare ordförande i Kommunal och landshövding i Örebro, växte upp i huset, skriver Svenska Dagbladet.

Många judiska familjer som redan bodde i Sverige hade det gott ställt och drev företag. Men många andra kom på flykt från folkmord och förföljelse i östeuropa, Tyskland och Ryssland. De var industriarbetare och fattiga, och sökte sig mot USA, men stannade i Sverige.

Ricki Neumans mamma försökte markera social distans till underklassjudarna på Södermalm. Hon ville inte förknippas med dem. När hon själv växte upp fick hon åka på kollo. Men på väg till ångbåten från Skeppsbron skrek svenska barn åt dem från gatuhörnen och fönstren.

De var lätta att se på håll. Alla barnen hade samma kläder, flickorna i orangerutigt och pojkarna i blåvita skjortor.

”Folk skrek Kristusmördare efter oss, och Åk tillbaka till Ryssland!”

Enligt Svenska Dagbladet är boken ett fascinerande och fänglsande kollektivporträtt av svenska judar som bodde på Klippgatan 19.

ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
ANNONS