News55

"Kattricket" Såhär går ficktjuvarna till attack mot din plånbok 2025

ficktjuvarna
Ficktjuvarna plockar dina ägodelar ur din ficka eller handväska utan att du märker det, ofta med hjälp av "Kattricket". Foto: Getty Images
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 09 juli 2025Publicerad: 09 juli 2025

Polisen har kartlagt vart ficktjuvarna slår till och hur det går till väga sommaren 2025. Inte minst ska du se upp för Kattricket i folkvimlen i sommar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Ficktjuvarna jobbar i grupper för att lura av dig dina pinaler och persedlar på mellan en och tre sekunder. Stölderna sker på folktäta platser som i kollektivtrafiken eller på huvudgator. I trängseln kan det ta lång tid innan dina ägodelar blivit norpade, och då är tjuvarna redan långt borta.

“Kattricket”

Genom att jobba i grupp slår ficktjuvarna till när du är som mest sårbar. Polisen kallar det för “kattricket”. En skurk avleder din uppmärksamhet, den andra plockar plånboken och mobilen ur din innerficka eller handväska utan att du märker det.

Det berättar Ola Åkesson, kommunpolis, i Aftonbladet.

“Det kan vara någon som distraherar, någon som håller vakt. Karttricket sker ofta på kaféer och restauranger, det fungerar som så att någon lägger fram en karta för att fråga om vägen, och täcker då samtidigt mobiltelefonen eller plånboken som ligger på bordet. När de tar bort kartan tar de även värdeföremålen. Ibland lägger de fram en lapp. Så det gäller att vara vaksam när någon kommer fram, och gärna ha väskan nere vid fötterna”, säger han.

ANNONS

De drabbas oftast av ficktjuvarna

På sommaren är det vanligare med fickstölder.

Och det underlättas av att brottsoffren ofta har plånbok och mobiltelefon i ett och samma fodral.

ANNONS

“Många människor har mobil och plånbok som sitter ihop, ett mobilfodral med kontokort och legitimation i – då förlorar man allt på en gång. Annars är plånboken mest stöldbegärlig för ficktjuvarna, i vissa fall hörlurar och armbandsklocka. I en del fall stjäls hela väskan”, säger han till tidningen.

Mobilen i bakfickan

Att ha mobilen i bakfickan är inte heller att föredra, säger han.

“Vissa har mobiltelefonen väldigt lättillgängligt, i bakfickan – det är perfekt för tjuven. Andra stänger inte väskan. Säkrast är värdeföremål i innerfickor och i stängda väskor som man har uppsikt över”, säger han.

Åldersgruppen mellan 26 och 35 är mest utsatt, följt av de som är i åldersspannet 18 till 25. Först därefter kommer medelåldersgrupperna.

Polisen tror att det helt enkelt är för att det är de åldersgrupper som mest är ute på stan i vimlet.

Chockade och känner sig dumma: Har inte ens märkt ficktjuvarna

“De bestulna blir ofta chockade, eller skäms och känner sig dumma. De har inte ens märkt av att det har hänt”, säger Ola Åkesson.

ANNONS

Förra året skedde närmare 10 000 fickstölder i Sverige. Här är de vanligaste platserna där man kan bli utsatt för fickstölder, enligt polisen.

  • Huvudgator och folktäta stråk, där det knuffas och det kan vara svårt att känna om någon har handen innanför handväskan. Vissa tjuvar knuffar till brottsoffret i vimlet, och passar på att plocka åt sig ägodelarna samtidigt.
  • Bussar, tunnelbanor, tåg och spårvagnar. Människor står tätt, man går av och på, och blippar biljetter eller fokuserar på annat som spärrar och kontrollanter eller att barnvagnen inte trillar. Då slår tjuven till.
  • Flygplatser, krogar och gallerior. Alla platser inomhus med köer och trängsel är bra tillfällen för ficktjuvarna.

“Och lämna inget du är rädd om på kafébordet när du går för att hämta påtår. Tillfället gör tjuven – det lilla ögonblicket kan räcka”, säger Ole Åkesson till tidningen.

Läs mer om ekonomi:

De spenderar pensionen med varandra – på en tandemcykel

“Judehuset” – Neuman om svensk judisk och antisemitisk historia

Har din pension kört fast i fällan? Fem fällor och hur du undviker dem

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
ANNONS