Med hjälp av små organismer i rören har Södertälje hittat ett sätt att minska både utsläpp och underhållskostnader – utan kemikalier
Kommunen häller bakterier i avloppet – sparar miljoner


I Folkparkens förskola har lunchen precis avslutats. I köket rensas tallrikar och diskmaskinen fylls. Det är här kommunens miljöarbete bokstavligen börjar rinna ner i rören. I avloppen väntar nämligen bakterier – noga utvalda för sin förmåga att bryta ner fett.
Tekniken är enkel i sin princip, men har visat sig effektiv. Fett som annars skulle ha stelnat och fastnat i ledningarna bryts ner av mikroorganismer innan det hinner orsaka problem.
Resultatet: färre stopp i avloppen, mindre behov av slamsugning och en märkbar minskning av lukt i soprum.
Jerker Bylfors på Telge Fastigheter förklarar till SVT:
“Bakterier är den rätta vägen att gå för att få bukt med fett – om man inte vill använda kemiska grejer”, säger Jerker Bylfors.
MISSA INTE: Svindyr funktion: Därför stängs motorn av vid rödljuset – och startar igen
Bioteknik i södertälje
Det kommunala fastighetsbolaget har i flera år arbetat med att införa bioteknik i storkök runt om i Södertälje. I dag är metoden standard inom verksamheten, både i avlopp och i soprum där bakterier används för att hantera lukt i stället för energikrävande kylsystem.
Enligt Telge Fastigheter uppgår de årliga besparingarna till mellan fyra och fem miljoner kronor. Det beror på att antalet nödvändiga tömningar har minskat drastiskt.
Tidigare krävdes det månatliga insatser från slambilar. I dag räcker det oftast med en enda tömning per år.
“Det blir inte renare av att spruta bakterier men det blir inte fett i avloppsledningarna”, säger Jerker Bylfors.

MISSA INTE: Bolt vinner upphandling – ska köra sjukhustaxi och färdtjänst
Senaste nytt
676 ton koldioxid
Telge Fastigheter uppger att kommunens koldioxidutsläpp har minskat med omkring 676 ton per år sedan bakterierna infördes i systemen. Enligt bolaget motsvarar det ungefär utsläppen från 250 personbilar med bensindrift.
Minskningen är en del av ett större arbete i kommunen med att minska miljöpåverkan. I en nylig sammanställning från Aktuell Hållbarhet hamnade Södertälje högst i Stockholms län och på femte plats nationellt.
Det är en del av ett större hållbarhetsarbete i Södertälje kommun. Tekniken är inte unik för Södertälje. Enligt Telge Fastigheter används liknande lösningar i ungefär hälften av landets kommuner.
Men Södertälje var tidigt ute, och har i dag ett välfungerande system som andra kommuner nu tittar närmare på.
MISSA INTE: Nya semestern med tåg: Direkt från Sverige till Centraleuropa
Södertälje minskar miljöpåverkan billigt
Enligt bolagets egna uppgifter har tekniken fungerat bäst i storkök där fettmängderna är stora och där bakterierna får arbeta kontinuerligt. Den kräver en viss tillsyn, men är betydligt mindre resurskrävande än alternativet – att manuellt spola, tömma och kyla.
Från kommunens sida är målet att sprida tekniken ytterligare, både i befintliga fastigheter och i nyproduktion. Förhoppningen är att helt kunna fasa ut behovet av kemiska fettlösare och minska beroendet av energikrävande transporter.
Resultaten i Södertälje tycks visa att det går att minska miljöpåverkan utan att höja kostnaderna. Tvärtom.
“Det är en investering som snabbt betalar sig”, avslutar Jerker Bylfors.
Läs mer om ekonomi:
Så slipper du kvarskatt på pensionen – detta måste du göra
Spara 100 000 kronor till din tjänstepension – välj lägre avgifter
Rörlig ränta lockar – men stabilitet kan vara värt mer

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.