Var fjärde bankomat står stilla och situationen riskerar att förvärras. Det drabbar inte bara dem som föredrar kontanter – det slår mot hela tilliten till kontantförsörjningen i Sverige.
Kris för kontanter – De ska lösa problemet med tomma bankomater


Mest läst i kategorin
Nu vädjar Kontantupproret till dagligvaruhandeln om att hjälpa till i det som beskrivs som ett akut läge.
“Vi får mängder av samtal och meddelanden från människor som är både upprörda och oroliga för hur deras anhöriga ska klara sig”, säger Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret.
Problemen har sin bakgrund i att företaget Bankomat, som ägs av storbankerna, från årsskiftet valt att själva sköta kontantransporterna istället för att upphandla tjänsten. Det nya systemet för att räkna och hantera sedlar har inte fungerat som tänkt, vilket lett till omfattande förseningar och avbrott, vilket News55 tidigare har skrivit om.
“Många är beroende av kontanter för att klara sina dagliga inköp och de hamnar i ett akut krisläge när de inte går att få tag på”, säger Björn Eriksson.
MISSA INTE: Råttor bland bullar och kaffe – på Bröd & Salt
Stängda bankomater – och ännu fler på väg
Enligt Bankomat är problemen värre än de hade förutsett. De skriver själva på sin hemsida att det rör sig om ett ”stort misslyckande”, och att situationen kan bli ännu sämre innan den förbättras.
I Värmland, delar av Västra Götaland och södra Stockholms län har det enligt rapporter blivit närmast omöjligt att hitta en fungerande bankomat, skriver SvD.
Det här påverkar allt från pensionsuttag till möjligheten att betala i mindre butiker eller på loppisar – där kontanter ofta är det enda betalningssättet.
MISSA INTE: Skattehaveri drabbar dödsbon – hundratals miljoner betalas tillbaka
Senaste nytt
Krav på att handeln agerar
Kontantupproret menar att storbankernas misskötsel fått samhällsfunktioner att svikta. Trots att bankerna enligt lag är skyldiga att säkerställa kontantservice i hela landet, är det nu många butiker som indirekt får ta ansvaret.
“När Bankomat inte klarar av att ge människor den kontantservice de enligt lag har rätt till återstår bara att vädja till handeln om att hjälpa till”, säger Björn Eriksson.
Många livsmedelsbutiker erbjuder redan idag möjligheten att ta ut kontanter i kassan vid köp, men det gäller långt ifrån alla.
Kontantupproret uppmanar nu kedjor som Ica, Coop, Willys och Hemköp att gemensamt signalera att de står till förfogande – så länge det finns tillräckligt med kontanter i kassan.

MISSA INTE: Åkesson (SD) om tidigare antisemitism: “Illa till mods”
Systemfel med djupare rötter drabbar bankomater
Bakom dagens kris finns en längre utveckling. Enligt den statliga Kontantutredningen har storbankerna tjänat nära tre miljarder kronor per år på att avveckla sin kontanthantering.
Kontantupproret menar att detta vinstintresse är en av orsakerna till haveriet – ansvaret ligger hos dem som gynnas av att servicen inte fungerar.
Det handlar ytterst om trygghet. Många äldre är vana vid att använda kontanter, litar inte på digitala lösningar eller saknar tillgång till internetbank. För dessa är fungerande bankomater inte en lyx – utan en förutsättning för att få vardagen att gå ihop.
“Vi befinner oss i ett krisläge och då måste alla aktörer göra en extra insats. Vi kan inte lämna människor i sticket”, avslutar Björn Eriksson.
Läs mer om ekonomi:
Bankomat-vd: “Strulet med kontanterna är vårt fel”
Mathäleri hotar hela systemet – krav på nationell offensiv
Hör den vegetariska sillen hemma vid högtider – för fiskens skull?

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.