News55

Expert ryter till: Alla kan inte jobba efter 65

jobbonär
AMF:s expert Johan Holmer (i mitten) säger att fler och fler kommer bli jobbonärer. Bilden är ett collage. (Foto: Canva och AMF)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 10 feb. 2025Publicerad: 10 feb. 2025

Att arbeta efter pensionen är inte ett alternativ för alla. En ny rapport från AMF visar att privatanställda arbetare är den grupp som i lägst grad ser sig själva som framtida jobbonärer, och hälsoskäl är en avgörande faktor, berättar en expert på AMF.

ANNONS

Endast 30 procent av de privatanställda arbetarna (SAF-LO) tror att de kommer kombinera arbete och pension. 

Jämfört med andra grupper är detta den lägsta andelen, då nästan 45 procent av de kommun- och regionanställda och 40 procent av privatanställda tjänstemän ser sig själva som jobbonärer.

MISSA INTE: Hur tokig får en semla bli? Här vänder man semlor ut-och-in

Hälsoskäl stoppar privatanställda arbetare

Det som särskiljer arbetargruppen är hälsoskäl. En av fyra privatanställda arbetare anger detta som huvudorsak till att de inte kommer kunna arbeta efter pensionen. 

Motsvarande siffra bland privatanställda tjänstemän är endast 11 procent. Inom statliga tjänster är siffran så låg som 5 procent.

Johan Holmer är rapportförfattare på AMF. Han berättar i ett pressmeddelande:

“Det förvånar inte att det är stora skillnader mellan avtalsområdena eftersom yrkesliven ser så olika ut, där många arbetat med tunga arbetsuppgifter under arbetslivet och snarare kämpar med att orka fram till pensionen medan andra har ork kvar,” säger Johan Holmer.

ANNONS
ANNONS

Ekonomisk press driver många till att bli jobbonär

För vissa handlar valet att bli jobbonär inte om lust utan om nödvändighet. Nästan var tredje (29 procent) privatanställd arbetare anger att de skulle behöva jobba för att dryga ut sin pension. 

Drygt en av tio (11 procent) uppger att det är helt avgörande för att klara sin ekonomi.

Trots lagändringar som möjliggör pauser i tjänstepensionsuttaget ser få pensionärer möjligheten som relevant. Endast fyra procent av de nuvarande pensionärerna planerar att utnyttja den nya regeln.

MISSA INTE: Efter hemligheterna: Ny programledare för “Robinson” avslöjas

Större flexibilitet behövs

Rapporten understryker vikten av att förstå den ekonomiska ojämlikheten och de olika förutsättningarna bland pensionärer. Medan vissa ser möjligheten att jobba vidare som ett sätt att hålla sig aktiv, gör andra det av ren nödvändighet.

“Att de som blir jobbonärer gör det för att de tycker att det är lustfyllt att arbeta speglar en viss del av hur det ser ut för dem som väljer att jobba och ta ut pension samtidigt”, avslutar Johan Holmer.

ANNONS

Med skillnaderna mellan olika yrkesgrupper lyfts även frågan om hur pensionssystemet kan anpassas bättre för de som inte har fysiska förutsättningar att fortsätta arbeta efter pensionen.

Läs mer om ekonomi:

Något för dig? Saab skapar 1 000 nya jobb i Sverige – bara i år

Mark Levengoods arv från främlingen: Villa för 47 miljoner kronor

Kommer nya genmodifierade hästar konkurrera ut vanliga?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

ANNONS