News55

Okänd regel kan neka dig bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd

bostadstillägg
Pensionen räcker inte till för alla. Då finns det bidrag att få. Men inte om du har för mycket kapital eller för höga kapitalinkomster. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 02 maj 2025Publicerad: 02 maj 2025

Många vet inte om det, men ditt privata sparande till pensionen kan faktiskt göra att du blir utan både bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. Detta eftersom både sparkapital och kapitalinkomster sätter käppar i hjulet för de båda bidragen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Kapitalinkomster som ränta, utdelning eller vinst från en bostadsförsäljning kan få stor påverkan på pensionärers ekonomi. För den som får bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd kan inkomster från kapital leda till minskat stöd – eller att det dras in helt.

Det skriver Pensionsmyndigheten på sin hemsida.

MISSA INTE: Dystert: Så mycket sänks privat sparad pension – gäller från 1 maj

Bostadstillägg, vad är det?

Bostadstillägg är ett behovsprövat tillägg till den allmänna pensionen och kan sökas av den som har låg pension. Men det finns både inkomst- och förmögenhetsgränser att ta hänsyn till.

Enligt Pensionsmyndigheten räknas kapitalinkomster in i den totala årsinkomsten. Det innebär att till exempel ränteintäkter från sparkonto, utdelning från aktier eller fonder samt realisationsvinster – som kan uppstå vid försäljning av en bostad eller andra värdepapper – påverkar hur mycket bostadstillägg man kan få.

Besviken på ditt orange kuvert? Foto: Fredrik Sandberg/TT och Getty Images.
ANNONS

Får uppgifterna från Skatteverket

ANNONS

Om kapitalinkomsten är tillräckligt hög kan bostadstillägget minska eller upphöra. Pensionsmyndigheten utgår från den totala inkomsten för att beräkna rätten till bostadstillägg, och kapitalinkomster behandlas på samma sätt som andra inkomster.

Informationen hämtas automatiskt från Skatteverket, efter att den årliga taxeringen är klar. Du kan själv gå in på Försäkringskassans hemsida för att granska dina uppgifter och se om du har rätt till bostadstillägg.

Förmögenhetsgränsen

Förmögenhet påverkar också. Den som har mer än 100 000 kronor i tillgångar – exempelvis på bankkonto eller i fonder – får inte bostadstillägg om man är ensamstående. För gifta eller samboende är gränsen 200 000 kronor. Tillgångar som ligger under dessa nivåer påverkar inte rätten till stöd, men överstigande belopp kan leda till avslag.

Det har E55 skrivit om tidigare.

Äldreförsörjningsstödet, då?

Samma principer gäller för det så kallade äldreförsörjningsstödet, som är ett statligt stöd för den som har låg eller ingen pension och inte når upp till en skälig levnadsnivå. Även här påverkas stödet av både inkomster och kapital.

Om inkomsterna – inklusive kapitalinkomster – ökar, kan det påverka storleken på stödet eller innebära att det upphör helt. Det gäller även om kapitalet inte längre finns kvar, till exempel om pengarna har använts till konsumtion, renovering eller annat.

ANNONS

1 000-kronorsregeln

Den som får bostadstillägg är skyldig att meddela förändringar. Om årsinkomsten ökar med mer än 1  000 kronor jämfört med det senaste beslutet måste detta anmälas till Pensionsmyndigheten inom 14 dagar. För äldreförsörjningsstöd gäller att förändringar måste anmälas så snart de sker, annars riskerar man att bli återbetalningsskyldig.

Pensionsmyndigheten erbjuder en tjänst på sin webbplats där man kan göra en preliminär beräkning av om man har rätt till bostadstillägg eller inte, och hur olika inkomster påverkar stödet.

Vill du kontrollera hur dina kapitalinkomster påverkar ditt stöd kan du besöka www.pensionsmyndigheten.se, och om du vill veta hur du ska ansöka kan du istället läsa mer här.

Läs mer om ekonomi:

Dystert: Så mycket sänks privat sparad pension – gäller från 1 maj

Gränsen för bostadstillägg till pension har inte höjts – på årtionden

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
ANNONS