News55

Pension vid 62 – så klarar du ekonomin

Pension
Katarina Damberg, 66, tog ut pension vid 62 och arbetar fortfarande extra för att trygga sin ekonomi och njuta av livet.(Foto: Getty Images)
Mira Ekberg
Mira Ekberg
Uppdaterad: 28 juli 2025Publicerad: 28 juli 2025

Allt fler funderar på att ta ut pension i förtid, men oroar sig för ekonomin. Katarina Damberg, 66, visar att det går att leva gott även med pension från 62 års ålder – om man planerar i tid och använder smarta strategier.

ANNONS

Mest läst i kategorin

aktien
Spela klippet
News55 TV

Aktien som Matilda Karlsson tror mest på

28 juli 2025

Många tvekar inför att ta ut pension före den ordinarie pensionsåldern av rädsla för att pengarna inte ska räcka. Arbetet skriver om Katarina Damberg, som tidigare arbetat inom äldreomsorgen i Göteborg, som gjort precis det.

Efter många år i äldreomsorgen började Katarinas kropp och psyke säga ifrån.

Kombinationen som gjorde pensionen möjlig

När Katarina var 62 år valde hon därför att gå ner till 50 procents tjänst och samtidigt ta ut halva pensionen. Strax före 65 började hon ta ut full pension och valde att ta ut hela tjänstepensionen under fem år.

Tack vare flera tjänstepensioner kunde hon bygga upp en buffert som gör att hon i dag klarar sig bra ekonomiskt.

“Då visade det sig att jag hade ju pengar här och där, tre olika tjänstepensioner”, säger hon till Arbetet. 

ANNONS

Extra arbete ger trygghet

Katarina Damberg är i dag 66 år och jobbar fortfarande fem–sex dagar i månaden, men inte inom hemtjänsten som tidigare.

ANNONS

I stället arbetar hon på en daglig verksamhet för personer med demensdiagnos och som kontaktperson inom LSS. Med extra inkomster och sin pension får hon ut nästan 27 000 kronor i månaden.

Förberedd på minskad pension vid 70

Hennes allmänna pension ligger på 12 980 kronor efter skatt, och eftersom hon tog ut tjänstepensionen på fem år måste hon från 70 års ålder klara sig på enbart den allmänna pensionen. Katarina är dock förberedd.

“Jag vet att det smäller till om tre år och då sitter jag där med 13 000 i pension, men då har jag sparat pengar så jag ska klara mig”, säger hon till Arbetet.

Trappa ner och förbered ekonomin

Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam, menar att de som inte orkar arbeta fram till pensionsåldern kan göra som Katarina Damberg och gå ner i tid samtidigt som de börjar ta ut en del av pensionen. Detta kan ge möjlighet att stegvis vänja sig vid den inkomst man får som pensionär:

 “Då kan man bygga upp ett sparkapital som kan användas när man blir heltidspensionär. Och du kan samtidigt vänja dig vid att leva på ungefär samma inkomst du kommer att ha som pensionär”, säger han i Arbetet.

Så skiljer sig inkomsten för en undersköterska

ANNONS

Enligt Arbetet har Pensionsmyndigheten räknat på hur en genomsnittlig undersköterska påverkas ekonomiskt av att sluta tre år före ordinarie pensionsålder. Beräkningen visar att den livsvariga inkomsten från 68 års ålder bara skiljer sig med omkring 2 000 kronor i månaden jämfört med om man fortsätter arbeta fram till pensionsåldern.

Den största ekonomiska utmaningen uppstår i åren innan garantipensionen börjar betalas ut, då inkomsten blir betydligt lägre.

Planering är avgörande

För den som vill ta ut pension tidigt är nyckeln att planera.

Katarina Damberg tipsar om att börja med att kontakta Pensionsmyndigheten för att få en tydlig bild av sin framtida ekonomi. Själv har hon hållit nere kostnader genom att bo i hyresrätt, inte ha bil eller några lån samt genom att skära ner på onödiga abonnemang.

“Det gäller att ta reda på vad jag får in och vad jag ska betala”, säger hon.

Hon betonar också: “Lev här och nu! Du vet inte hur du mår när du är 80”.

Läs mer om pension: Experten: Därför måste du fortfarande betala skatt på pensionen

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mira Ekberg
Mira Ekberg

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Mira Ekberg
Mira Ekberg

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

ANNONS
ANNONS