Över 70 procent av nya bolån i Sverige har numera rörlig ränta – hushållen väljer bort längre bindningstider.
Rörlig ränta dominerar svenska bolån


Mest läst i kategorin

En färsk analys från Statistikmyndigheten SCB visar att en allt större andel av de svenska hushållen väljer rörlig ränta på sina bostadslån. I början av 2025 hade över 70 procent av bolånetagarna valt just rörlig ränta – den högsta andelen någonsin.
“Vi ser att hushållen under det senaste året har avstått från att binda räntan på bolån trots att de bundna räntorna legat något lägre än de rörliga”, säger Malcolm Svensson Rothmaier, nationalekonom på SCB
MISSA INTE: Kommunen lockar med bonus till dem som jobbar efter 66
Kortare bindningstider på bolån
För de hushåll som ändå väljer att binda sin boränta är det nu främst korta bindningstider som gäller. Tidigare var avtal med 2–5 års räntebindning vanligast, men idag väljs i allt större utsträckning löptider på upp till 2 år.
“Situationen ser annorlunda ut för hushållen efter en period av högre inflations- och ränteläge. Det är en tydlig övergång från längre till kortare räntebindningstider för nya bolåneavtal”, säger Marcus Gustavsson, också nationalekonom på SCB.
Senaste nytt
Tillväxten i hushållens skulder bromsar in
Trots ökningen av rörliga lån har den totala tillväxttakten för hushållens skulder minskat under de senaste åren. I februari 2025 uppgick hushållens totala lån till drygt 5 000 miljarder kronor, där bolån utgjorde omkring 4 200 miljarder.
“En viss återhämtning för bolånetillväxten märks nu i takt med att ränteläget kommer ner jämfört med läget under våren 2024”, säger Malcolm Svensson Rothmaier.
Svenska hushåll är fortsatt bland de mest skuldsatta i Europa. Lånens andel av BNP ligger på cirka 80 procent, vilket kan jämföras med ett EU-genomsnitt på omkring 50 procent.
Läs mer:
Kommunen lockar med bonus till dem som jobbar efter 66
Här är Sveriges dyraste gata – villorna kostar i snitt 36 miljoner
Elva hundar som inte gillar att lämnas ensamma
Äldreboende missade att boende bröt nacken

Inga pengar på banken? Skulder? Livförsäkringen ser till att din familj också får ett arv